Ministerului Apărării informează că peste 21.100 de persoane care nu aveau programare s-au vaccinat anti-covid în cadrul maratonului organizat, în perioada 4-11 mai.

Vaccinarea a fost organizată în cadrul spitalelor militare din Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara. Totodată, sursa citată mai precizează că, în paralel, pe toată perioada maratonului, centrele de vaccinare ale spitalelor militare au asigurat şi vaccinarea persoanelor care au avut programare prin platformă.

În ceea ce privește numărul persoanelor vaccinate, Ministerul Apărării informează că la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr.Carol Davila” din Bucureşti s-au vaccinat 3.863 de persoane (dintre care 1.071 pe timp de noapte), la Spitalul Militar de Urgenţă “Regina Maria” din Braşov – 3.519 persoane (554 pe timp de noapte), la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă “Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca s-au vaccinat 3.402 persoane (dintre care 821 pe timp de noapte), la Spitalul Militar de Urgenţă “Dr. Alexandru Gafencu” din Constanţa – 2.687 persoane (530 noaptea), la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar “Dr. Ştefan Odobleja” Craiova s-au imunizat 3.266 de persoane (dintre care 619 noaptea), la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă “Dr. I. Czihac” din Iaşi s-au vaccinat 1.560 de persoane (600 noaptea), iar la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă “Dr. Victor Popescu” Timişoara – 2.885 persoane (569 pe timp de noapte).

Programul de vaccinare în cadrul MApN 

De menționat este faptul că, începând cu data de 8 mai, vaccinarea fără  programare în platforma electronică a fost extinsă în toate cele 11 spitale militare din ţară (Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Focşani, Galaţi, Iaşi, Piteşti, Sibiu şi Timişoara).

În acest context, toate persoanele cu vârsta de peste 60 de ani care doresc să se vaccineze anti-covid se pot prezenta în aceste centre până la ora 14.00. De cealaltă parte, persoanele cu vârsta de până în 60 de ani, se pot prezenta după ora 14.00 şi până la terminarea programului normal de lucru.

În ceea ce privește munizarea efectivă şi timpul de aşteptare al persoanelor care nu sunt programate, acestea pot fi condiţionate de capacitatea centrului respectiv, dar şi de numărul persoanelor programate prin platformă la vaccinare în acel centru, care vor avea prioritate.

Sursa citată mai precizează că în prezent există locuri pentru vaccinarea populaţiei generale în centrele de vaccinare proprii, organizate în cadrul spitalelor militare şi în unităţi militare din Capitală şi din ţară, deservite de aproape 1.000 de angajaţi ai ministerului – peste 250 de medici, 500 de asistenţi medicali şi 200 de registratori.

În același timp, pentru a asigura o mai bună funcționare a campaniei de vaccinare din România, MApN a mai operaţionalizat alte 20 de centre mobile de vaccinare aflate în coordonarea Direcţiei medicale a MApN, care acţionează în sprijinul autorităţilor locale, în localităţi izolate sau greu accesibile, la propunerea şi solicitarea Direcţiilor de sănătate publică judeţene.