În perioada 1 ianuarie – 30 martie 2012, la nivel global, proporţia este asemănătoare: din cele peste un milion de sisteme verificate au fost detectate cu viruşi circa 10% dintre ele, potrivit unui comunicat al Bitdefender. Totodată, analizele relevă că viruşii precum şi alte tipuri de atacuri informatice devin din ce în ce mai sofisticate, iar complexitatea lor creşte proporţional cu numărul ameninţărilor.
În aceste condiții, instrumentele tradiţionale de protecţie, deşi foarte eficiente în detectarea ameninţărilor, trebuie completate de soluţiile de securitate în cloud, ce asigură o protecţie mult mai avansată, potrivit Bitdefender.
Numărul viruşilor creşte cu aproximativ 55.000 de noi variante/zi, ceea ce înseamnă că la fiecare două secunde ia naştere o nouă ameninţare informatică, conform AV-Test, organizaţie independentă care se ocupă cu testarea soluţiilor de securitate.
Printre cele mai frecvente ameninţări de acest tip detectate pe calculatoarele utilizatorilor de serviciul de scanare în cloud QuickScan se numără Win32.Virtob, Win32.Ramnit şi Win32.Sality, trei familii de viruşi care îşi ataşează codul de orice fişier executabil de pe computer.
De asemenea, potrivit datelor colectate de scanările QuickScan, pe un număr semnificativ de computere scanate au fost detectate keyloggere, aplicaţii de supraveghere ce monitorizează apăsările de taste, websiteurile vizitate şi care pot înregistra ce se întâmplă pe desktopul utilizatorilor.
Prin folosirea unui computer pe care rulează un astfel de keylogger, utilizatorul se expune furtului de identitate, pierderilor de date personale sau chiar furtului de bani. Bitdefender recomandă rularea QuickScan înainte de accesarea serviciilor de risc ridicat, cum ar fi platformele de Internet Banking.