Revenirea economică a zonei euro a stagnat luna trecută, în condiţiile în care al doilea val de infecţii cu coronavirus şi restricţiile introduse pentru a ţine sub control pandemia au afectat activitatea în sectorul important al serviciilor, arată rezultatele unui studiu realizat de compania de analize financiare Markit.

Iar toate datele indică faptul că economia europeană se va confrunta cu o dublă recesiune.

”Perspective din ce în ce mai pesimiste”

Germania şi Franţa, primele două economii din zona euro, alături de alte state din zona unică, au reintrodus măsuri dure de izolare, ceea ce a dat o lovitură dură activităţii economice, pe măsură ce restaurantele, sălile de fitness şi magazinele au fost închise iar cetăţenii au rămas în casă.

“Odată cu înăsprirea măsurilor de izolare, este din ce în ce mai greu de spus cum economia zonei euro ar putea evita un nou declin”, susţine economistul şef de la IHS Markit, Chris Williamson.

“Pentru toate ţările, perspectivele au devenit din ce în ce mai pesimiste”, adaugă Williamson.

Prăbușire în sectorul serviciilor

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut la 50 de puncte în octombrie, de la 50,4 puncte în septembrie, potrivit unei estimări finale a companiei Markit.

Scăderea din luna octombrie a fost cauzată în special de indicatorul PMI din sectorul serviciilor, care a coborât până la 46,9 puncte de la 48 de puncte în septembrie, atingând cel mai scăzut nivel de după luna mai când primul val al pandemiei a străbătut Europa.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

”Risc serios la adresa revenirii economice”

“Furnizorii de servicii au fost afectaţi în mod deosebit, ceea ce a făcut ca intensificarea slăbiciunilor din sectoare orientate în mod special spre consumatori, cum este ospitalitatea, să contracareze veştile bune venite în luna octombrie dinspre sectorul manufacturier”, a spus Williamson.

Creşterea cazurilor de infecţie cu coronavirus reprezintă un risc serios la adresa revenirii economice a zonei euro.

Pentru a susţine economia, Banca Centrală Europeană a promis săptămâna trecută că va lua noi măsuri în luna decembrie, după ce a injectat deja stimulente fără precedent.