Conform rezultatelor obține dintr-un raport al unui ONG german, puiul ieftin vândut în supermarketuri cu prețuri reduse din Europa prezintă un risc pentru sănătatea umană. Autorii raportului cer Uniunii Europene să limiteze folosirea antibioticelor în fermele de animale.

Pericolul ascuns în carnea de pui din magazine

Raportul realizat de ONG-ul german arată că au fost găsite niveluri ridicate de bacterii foarte periculoase și rezistente la antibiotice în puiul vândut de cei mai mari producători de păsări din UE.

Trebuie menționat că au fost analizate produse cumpărate din Franța, Germania, Polonia, Olanda și Spania. Carnea cea mai periculoasă a fost cea produsă de o companie germană, urmat de un grup alimentar francez și de unul olandez.

De asemenea, aa acești producători, între 36 și 59% dintre eșantioane erau contaminate. Oamenii se pot contamina cu aceste bacterii dacă nu se spală pe mâini după atingerea puiului sau dacă nu îi gătesc suficient de bine.

UE poate introduce tarife vamale pentru produsele din SUA

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a autorizat luni, în mod oficial, Uniunea Europeană să impună tarife vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de patru miliarde de dolari, din cauza subvenţiilor ilegale acordate de Washington producătorului de avioane Boeing Co, informează AFP, conform Agerpres.

OMC a aprobat acest drept de arbitraj acordat UE, al treilea cel mai mare din istoria OMC, cu prilejul unei reuniuni a organismului de soluţionare a disputelor care a avut loc la sediul OMC de la Geneva.

„Statele membre ale OMC au aprobat cererea de autorizare a Uniunii Europene pentru a impune măsuri de răspuns împotriva SUA, în cadrul dosarului privind ajutoarele acordate Boeing”, a anunţat un responsabil al OMC.

În aşteptarea autorizării, Europa a pregătit deja o lungă listă de produse americane care ar putea fi vizate de noile tarife, listă care include avioane, vinuri, băuturi spirtoase, tractoare, peşte congelat şi suc de portocale congelat. Cu toate acestea, o serie de oficiali de la Bruxelles au declarat că noile tarife nu vor fi introduse decât după alegerile prezidenţiale americane din 3 noiembrie.

În replică, oficialii americani au declarat că regretă decizia Uniunii Europene de a impune tarife vamale suplimentare pentru subvenţiile acordate Boeing, adăugând că preferă o „soluţie negociată” cu blocul comunitar în dosarul subvenţiilor acordate producătorilor de avioane Boeing şi Airbus.

Decizia de luni, în beneficiul UE, vine la aproximativ un an după ce OMC a acordat SUA dreptul de a impune tarife vamale suplimentare pentru produse europene în valoare de 7,5 miliarde de dolari, din cauza subvenţiilor ilegale acordate de Uniunea Europeană grupului aeronautic Airbus.

Potrivit unor surse citate de Reuters, Statele Unite s-au oferit să pună capăt unei dispute de durată cu Uniunea Europeană, pe tema subvenţiilor acordate producătorilor de avioane Boeing şi Airbus, şi totodată să elimine tarifele vamale suplimentare impuse pentru vinul, whisky-ul şi alte produse europene, dacă Airbus va rambursa guvernelor europene subvenţiile în valoare de miliarde de dolari.