Probleme într-una din destinaţiile preferate de vacanţă ale românilor! O tulpină de SARS-CoV-2 care a provocat îngrijorare la nivel mondial a fost acum detectată şi în Grecia.

Tulpina care face ravagii în India a fost depistată în Grecia

Este vorba despre un caz al variantei indiene a noului coronavirus, responsabilă pentru un focar epidemic în India. Cazul a fost depistat în Grecia, au precizat, duminică, autorităţile sanitare din această ţară, transmite agenţia AFP.

Eody (organismul naţional de sănătate publică din Grecia) a indicat, prin intermediul unui comunicat, că „un eşantion pozitiv (…) al variantei dominante în India” a fost detectat „la o femeie străină, de 33 de ani, care locuieşte în Attica şi care făcuse o călătorie în Dubai pe 4 aprilie”.

O sursă din Ministerul grec al Sănătăţii a declarat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, că „acesta este primul caz al variantei indiene detectat în Grecia”.

În momentul în care a părăsit Dubaiul, femeia a prezentat un „test PCR negativ”, mai transmit autorităţle sanitare din Grecia.

Cazul a fost detectat în timpul testării masive efectuate de către serviciile sanitare, a indicat Eody în comunicatul citat.

Femeia de 33 de ani prezenta „simptome, însă nu a fost spitalizată”. În prezent, „simptomele au dispărut, iar perioada de carantină s-a încheiat”, se arată în acelaşi comunicat.

India, copleşită de infecţiile atribuite parţial acestei noi variante ale virusului

„Tulpina B.1.617.1 a fost izolată şi provine din Maharashtra, statul indian în care varianta a fost pentru prima dată cunoscută sub acest nume”, precizează comunicatul.

Sistemul de sănătate indian este copleşit de un nou val de infecţii atribuite parţial acestei variante de coronavirus.

India a raportat duminică circa 350.000 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un record mondial, iar autorităţile locale au decis să prelungească cu o săptămână lockdown-ul impus în capitala New Delhi.

Italia interzice intrarea în ţară a persoanelor venite din India

În acest context, Italia a interzis intrarea pe teritoriul său a persoanelor venind din India, a anunţat duminică ministrul italian al Sănătăţii, Roberto Speranza.

„Astăzi am semnat o nouă ordonanţă care interzice intrarea în Italia a persoanelor care s-au aflat în India în ultimele 14 zile”, a precizat Speranza.

„Rezidenţii italieni se pot întoarce, însă trebuie să efectueze un test pentru depistarea noului coronavirus la plecare şi la sosire şi să rămână în carantină la întoarcere. (…) Oricine a fost în India în cursul ultimelor 14 zile şi se află deja în ţara noastră ar trebui să contacteze autorităţile sanitare”, a adăugat oficialul.