Cele mai importante societăţi de asigurare din România au cedat anul trecut prime în valoare de 1,57 de miliarde de lei către reasigurători, cu 400 de milioane de lei mai mult decât în 2011.Ca pondere în totalul subscrierilor, se poate observa o creştere faţă de 2011, de la 20% la peste 26%. Cu mult peste această medie se situează   Uniqa Asigurări care cedează aproape jumătate din primele brute.
Dintre celelalte societăţi de asigurare mari aparţinând grupurilor străine, Omniasig a mai apelat la reasigurare în exact aceeaşi pondere ca în 2011. Pe de altă parte, cea mai mare creştere anuală o regăsim la Astra Asigurări, care a fost şi liderul pieţei în ceea ce priveşte primele brute subscrise în ultimii trei ani. Societatea cu capital românesc a ajuns să cedeze aproximativ 29% din primele brute, cu puţin peste media pieţei.

De ce se reasigură asigurătorii

Prin reasigurare, societatea din România transferă o parte a riscurilor, dar şi a beneficiilor, către o altă companie. Societatea locală apelează la reasigurător cu acelaşi scop cu care noi apelăm la societatea de asigurare adică pentru a cumpăra protecţie. Cea mai mare parte a primelor cedate în reasigurare sunt în zona auto şi cea a asigurărilor de locuinţă. Există două forme de reasigurare.
Prima dintre ele, şi cea mai utilizată, prespune împărţirea proporţională a riscului între societatea din România şi reasigurător. În acest caz, costurile contractului sunt mai mari pentru că şi riscul asumat de reasigurător este mai important. Al doilea tip de reasigurare este cea de tip excedent. În această situaţie, compania străină îşi asumă riscurile doar de la un anumit nivel, stabilit în contract în sus.

Legislaţia din România permite societăţilor de asigurare să îşi stabilească singure ponderea în care apelează la reasigurare.
Cu toate acestea, după cum a arătat pentru ZF Viorel Vasile, managing partner al Safety Broker, societăţile membre ale grupurilor străine sunt obligate de acţionarul majoritar să utilizeze într-o anumită proporţie reasigurare.  Când această proporţie ajunge să fie cu mult peste media pieţei se poate pune problema dacă nu cumva acţionarul majoritar se foloseşte de reasigurare pentru a redistribui către entităţi din exterior(în România, nicio societate nu oferă servicii de reasigurare la un nivel ridicat), profiturile obţinute în România. Mai mult, majoritatea societăţilor de asigurare locale fac parte din grupuri care deţin şi companii de reasigurare. Nu ştim însă dacă tranzacţiile se fac în interiorul aceloraşi grupuri întrucât nici Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi nici societăţile  nu fac publice numele reasigurătorilor cu care lucrează