Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a declarat, joi, că, ”dacă nu se face ceva”, deficitul bugetar al României va depăși în 2019 procentul de 4% din PIB, în condițiile în care normele europene obligă țările membre UE să se încadreze într-un maxim de 3%.

Cum toate părerile economiștilor și analiștilor economici arată că este un risc major pentru deficitul bugetar să depășească, în cele din urmă, 3%, Comisia Europeană va plasa țara noastră într-o procedură de deficit excesiv, arată fostul ministru al Finanțelor, în timpul crizei din 2009, Gheorghe Ialomițianu.

Acest lucru va face imposibil pentru guvernul Orban să respecte legea salarizării și a pensiilor, care, la solicitarea Executivului UE, vor fi înghețate, avertizează Ialomițianu, într-un mesaj pe internet.

”Cea mai mare provocare pentru Guvernul Orban în 2019 o reprezintă încadrarea României într-un deficit bugetar de 3% din PIB până la sfârșitul acestui an. Depășirea deficitului bugetar de către România va fi sancționată de către Comisia Europeană prin declanșarea procedurii de deficit excesiv, ceea ce înseamnă impunerea României implementarea unui program de ajustare a cheltuielilor și de majorare a veniturilor bugetare. În aceste condiții va fi greu pentru Guvernul Orban să continue implementarea legii salarizării și a legii pensiilor considerate de Comisia Europeană nesustenabile financiar”, a scris Ialomițianu pe Facebook.

”Există un risc și pentru ratingul României prin retrogradarea României de către agențiile de rating sau transmiterii de către acestea a unor mesaje privind adâncirea instabilității macroeconomice a României. Aceste decizii ale agențiilor de rating ar însemna pentru România reducerea credibilității pe piețele financiare influențând negativ costul cu finanțarea și investițiile străine în România. Încadrarea în deficitul bugetar de 3% din PIB în 2019 poate fi asigurată prin îmbunătățirea încasărilor bugetare până la sfârșitul anului și prin stoparea cheltuielilor nejustificate”, a concluzionat Gheorghe Ialomițianu.