Senatorii liberali Alina Gorghiu, Iuliana Scântei şi Daniel Fenechiu propun o iniţiativă legislativă privind mărirea pedepselor pentru cei care propagă bolile contagioase.

„Mărirea pedepselor pentru cei care propagă bolile contagioase! Asta prevede iniţiativa legislativă al cărei iniţiator sunt, împreună cu colegii mei senatori, Laura-Iuliana Scântei şi Daniel Fenechiu. Dar este un proiect pentru care aştept semnături de la parlamentarii tuturor partidelor politice. Pentru că trebuie să actualizăm legislaţia. Este anacronică pedeapsa, dar şi actualul text al infracţiunii! Şi, în mod sigur, bărbatul internat la Gerota, care a îmbolnăvit numai până acum peste 52 de persoane, tânăra din Hunedoara, care nu a respectat izolarea, exact asta nu au făcut. Ceea ce a pus însă capac a fost românul care, deşi ştia că e infectat, s-a urcat într-o aeronavă cu 60 de pasageri, punând în pericol sănătatea şi poate chiar viaţa acestora. Sunt fapte grave, iar regimul sancţionator din România este mult prea blând pentru infracţiunea în discuţie, din moment ce nu i-a făcut să conştientizeze amploarea situaţiei şi să aibă o conduită corespunzătoare”, a scris Gorghiu, miercuri, pe Facebook.

Ea a precizat că acest proiect de lege va fi depus joi la Parlament.

Iniţiativa vizează modificarea şi completarea articolului 352 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

Pedepse cu închisoarea de până la 15 ani

Potrivit iniţiativei, nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a pus în pericol sănătatea, integritatea sau viaţa uneia sau mai multor persoane sau a creat un pericol cu privire la răspândirea unei boli infectocontagioase, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Dacă această faptă a fost săvârşită de către o persoană suspectată sau confirmată medical ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani.

Dacă aceste fapte au avut ca urmare răspândirea unei boli infectocontagioase sau infectarea unei alte persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani, dacă au avut ca urmare infectarea a două sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani, iar dacă au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani.

„Omisiunea de a divulga autorităţilor competente în prevenirea, combaterea şi tratarea bolilor infectocontagioase a unor informaţii esenţiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, precum şi orice alte informaţii necesare efectuării anchetelor epidemiologice se sancţionează cu închisoarea de la 1 la 5 ani”, se mai arată în propunere, potrivit Agerpres.

Dacă toate aceste fapte au condus la infectarea personalului medical sau autorităţilor angajate în prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase ori au determinat reducerea în mod substanţial a capacităţii de funcţionare a unui spital sau a oricărei alte instituţii publice, limitele de pedeapsă se majorează cu jumătate, iar dacă sunt săvârşite din culpă, limitele de pedeapsă se reduc cu jumătate, mai prevede iniţiativa legislativă.