Primul pas concret a fost făcut vineri, când s-a dat o dispoziție menită să-i împiedice pe studenții absolvenți chinezi suspectați că ar avea legături cu armata să studieze în Statele Unite, un asemenea demers urmând să protejeze cercetările care se fac în universitățile din SUA în eventualitatea unor furturi de proprietate intelectuală din partea Chinei, scrie Politico.

Donald Trump a anunțat totodată că Statele Unite se retrag din Organizația Mondială a Sănătății, pe care el a criticat-o, afirmând că, în primele stadii ale pandemiei de coronavirus, instituția s-a arătat prea delicată față de China.

SUA ia măsuri pentru revocarea tratamentului preferențial

Printr-un demers care ar putea fi considerat drept cel mai semnificativ pe plan comercial, Trump a spus că administrația sa va lua niște măsuri menite să revoce tratamentul preferențial față de Hong Kong, văzut până acum ca un teritoriu vamal și turistic diferit de restul Chinei.

Pentru Hong Kong, un teritoriu care de multă vreme a fost exceptat de la reglementările americane impuse Chinei, un asemenea demers ar face ca exporturile sale să fie supuse acelorași taxe pe care Trump le-a impus unilateral asupra unor produse chinezești, taxe a căror valoare depășește $350 miliarde.

Totuși, cel puțin deocamdată, anunțurile lui Trump par să lase deoparte relațiile financiare, comerciale și de afaceri de care benerficiază Hong Kongul și China.

După discurs, piețele americane au reacționat la unison, reflecând ușurarea investitorilor datorată faptului că Trump nu a înrăutățit și mai mult relațiile cu Beijingul retrăgându-se din prima fază a acordului comercial semnat de ambele țări în luna ianuarie.

Ca un semn care ar dovedi că China nu va deveni ținta unor măsuri mai dure în conformitate cu acordul comecial, vineri, Departamentul Agriculturii și-a scăzut cu $1 miliard cifrele legate de produsele agricole americane care ar putea fi exportate în China în acest an fiscal, care ia sfârșit în luna septembrie.

Reacție la votul Chinei privind noile măsuri de securitate privind Hong Kongul

Demersurile lui Trump survin după ce, joi, principalul for legislativ al Chinei a votat noi măsuri de securitate destinate Hong Kongului, sporind astfel semnele de întrebare în privința viitorului așa-zisului principiu ‘o țară, două sisteme‘ care a călăuzit relațiile dintre Beijing ș Hong Kong timp de peste două decenii.

“Acțiunea guvernului chinez împotriva Hong Kong-ului este doar cea mai recentă dintr-o serie de măsuri care diminuează îndelungatul statut al orașului, cu care el s-a mândrit de atâta timp. Este o tragedie pentru oamenii din Hong Kong, pentru poporul Chinei și chiar pentru oamenii din întreaga lume“, a spus Trump.

Oficialii chinezi au negat că intenționează să elimine statutul Hong Kongului ca teritoriu parțial autoguvernat conform principiului ‘o țară, două sisteme‘ impus în 1997, după sfârșitul guvernării britanice. Dar, în această săptămână, secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că Statele Unite au ajuns la concluzia că Hong Kongul nu mai este suficient de autonom ca să garanteze tratamentul special din partea Statelor Unite.

Decizia ar puta afecta companiile americane din Hong Kong

Statutul special al Hong Kongului, în conformitate cu Legea vizând politica dintre Statele Unite și Hong Kong, făcea ca teritoriul să fie atractiv pentru companiile americane care vor să-şi vândă produsele în China și în restul țărilor din jur.

Dacă Trump și-ar pune în aplicare amenințarea de a-i retrage Hong Kong-ului statutul special, atunci efectele ar fi dure și pentru companiile americane de acolo.

Potrivit estimărilor, în Hong Kong trăiesc aproximativ 85.000 de cetățeni americani, mulți dintre ei fiind angajați ai celor peste 1.300 de companii americane prezente acolo. Un raport al Departamentului de Stat din 2019 estimează că aproape fiecare firmă financiară americană importantă este prezentă în Hong Kong, având în administrare active de sute de miliarde de dolari.

Trump a evitat să impună vreo sancțiune care să afecteze operațiunile financiare ale firmelor americane cu mari investiții în Hong Kong, dar a spus că va da dispoziție grupului său de experți în piețe financiare să examineze diversele practici ale companiilor chineze înscrise la bursele americane pentru a-i proteja mai bine pe investitorii americani.

Măsurile lui Trump sunt „destul de vagi”

Daniel Russel, un fost oficial de la Departamentul de Stat în timpul Administrației Obama, care acum lucrează la Asia Society, a recunoscut că măsurile anunțate de Trump sunt ‘destul de vagi‘, subliniind că rămâne de văzut cât de repede și cât de larg vor fi aplicate.

Russel, care a fost un reprezentant important în Asia al fostului președinte Barack Obama, a criticat China pentru demersurile sale din Hong Kong, dar a spus că liderii chinezi și-au făcut în mod clar niște calcule, estimând că vor putea face față oricărei riposte venite din partea SUA.

“Faptul că guvernul chinez nu se mai arată îngrijorat de părerile Washingtonului reprezintă un eșec al politicii SUA, guvernului nefiindu-i teamă nici de vreo ripostă comună pe plan internațional datorată îndemnurilor Administrației Trump“, a spus el. 

Cei care se pronunță în favoarea unei confruntări mai dure cu guvernul chinez nu s-au arătat nici ei impresionați de aceste acțiuni, ele survenind pe fondul nemulțumirii crescânde a Congresului față de reacția de început a Chinei în contextul epidemiei de coronavirus și față de tratamentul aplicat Hong Kong-ului.

“Nu este deloc inexplicabil“, a declarat Derek Scisors, un expert în China de la American Enterprise Institute. „Referirile la Hong Kong din discurs puteau fi făcute și acum o săptămână. Ce-au făcut de-atunci și până acum?”

Trump a fost criticat și de adversarul său democrat, fostul vicepreședinte Joe Biden, a cărui campanie acuză președintele că se arată față de China mult mai dur decât este de fapt.

Hong Kongul are o importanță majoră pentru economia Chinei

În anul 2019, Hong Kong-ul a exportat în SUA produse în valoare de $4,7 miliarde, cu $6,3 miliarde mai puțin decât în 2018, asta datorându-se în parte războiului comercial declarat de Trump Chinei. Acest total este doar o mică parte din cele $452 miliarde reprezentând produsele importate de SUA din China Continentală, anul trecut.

Și totuși, reducerea semnificativă a statutului special al Hong Kong-ului prin taxele impuse de Trump ar putea avea o importanță mai mult decât simbolică.

“Hong Kong-ul reprezintă doar 3% din PIB-ul Chinei, dar are un rol major în economie și în relațiile țării cu restul lumii“, afirmă Scott Kennedy, specialist în China de la Centrul de Studii Strategice și Internaționale.

Potrivit spuselor lui Kennedy, s-ar putea ca acțiunile destinate direct regimului chinez să trimită un mesaj mai dur. Decizia de a împiedica accesul în țară al unor studenți chinezi și cercetători doctoranzi ar putea afecta aproximativ 3000 de chinezi proveniți din universități chineze care țin de armată.

“Asta i-ar afecta pe studenții chinezi, dar un efect marginal ar fi și acela că tehnologia și știința americană ar fi ținute departe de ‘mâinile‘ armatei chineze“, a mai spus el.

Statele Unite vor începe să impună sancțiuni și oficialilor chinezi sau din Hong Kong  implicați direct sau indirect în eforturile de erodare a autonomiei Hong Kong-ului. “Departamentul de Stat va revizui regulamentul deplasărilor în Hong Kong  astfel încât el “să reflecte pericolul sporit al supravegherii și al pedepselor impuse de aparatul chinez al securității de stat“, a spus Trump.