În primele zece luni ale anului, Guvernul a cheltuit 6 miliarde de euro pentru lucrări de infrastructură. Cu toate acestea, peste o cincime din firmele de construcţii şi-au încetat activitatea.

Iniţial, era vorba despre zece miliarde de euro pe care Statul vroia să le investească în lucrări publice pentru a arunca un colac de salvare economiei, în general, şi construcţiilor, în special. Cum încasările bugetare au fost mai mici decât se estimase, suma prevăzută a scăzut la 8,4 miliarde de euro. Până la sfârşitul lui octombrie, s-au consumat 6,1 miliarde de euro, adică 72% din total. Totuşi, bazându-se pe experienţa anilor anteriori, guvernanţii sunt încă optimişti: „Până la sfârşitul anului, toate resursele financiare alocate pentru investiţii vor fi cheltuite“, spunea premierul Emil Boc.

Preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu, critică modul în care Guvernul a gestionat situaţia. „Una din patru firme de construcţii a dat faliment sau şi-a suspendat activitatea în 2009. Suntem, desigur, conştienţi că este criză, însă Statul putea şi trebuia să joace mai ferm“, afirmă el, dând ca exemplu măsurile de echilibrare a TVA datorată către Stat cu TVA rambursată de către Stat luate cu întârziere sau programul „Prima Casă“, care nu a avut efect asupra constructorilor.

400 de milioane de euro pentru A3

188-43375-08_ruleta_49.jpgMarele beneficiar al investiţiilor a fost Ministerul Transporturilor, cele mai importante sume fiind alocate Autostrăzii Transilvania (1,292 miliarde de lei, adică 97% din totalul programat pentru 2009), reabilitării drumurilor naţionale (895 de milioane de lei, reprezentând 92% din suma totală), autostrăzii Bucureşti – Ploieşti (391 de milioane de lei, 81% din total) şi reabilitării căii ferate Câmpina – Predeal (75 de milioane de lei, doar 22% din ce era programat pentru acest an).

Ceva mai prost arată bilanţul Ministerului Dezvoltării Lucărilor Publice şi Locuinţei, care are prevăzute, în 2009, investiţii în infrastructură de peste două miliarde de lei: pentru construcţia de locuinţe pentru tineri s-au achitat, potrivit bilanţurilor guvernamentale, 173 de milioane de lei (51% din fondurile prevăzute), pentru sistemele de alimentare cu apă şi canalizare, 66 de milioane de lei, adică 28% din bugetul pregătit pentru acest domeniu, iar pentru construcţia de săli de sport s-a cheltuit doar 48% din suma alocată, respectiv 185 de milioane de lei. „Compania Naţională pentru Investiţii a finalizat anul acesta 140 de săli de sport“, declară reprezentanţii instituţiei.

Sume importante au fost investite şi în sectorul energetic: 219 milioane de lei la Centrala Nuclear Electrică Cernavodă (66% din total), respectiv 14 milioane de lei pentru reabilitarea ecluzei de la Porţile de Fier (43% din totalul prevăzut). Statul a mai cheltuit 299 de milioane de lei pentru consolidări şi intervenţii pentru prevenirea ori înlăturarea efectelor calamităţilor naturale, adică 60% din bugetul alocat, respectiv peste 40 de milioane de lei pentru amenajări hidrotehnice la Runcu (Maramureş), Vârful Câmpului (Botoşani) şi pe râul Dâmboviţa, în aval de Bucureşti.

Şi în domeniul agricol lucrările de infrastructură au la dispoziţie sume mai mari ca în alţi ani. Proiectele vizând prevenirea sau înlăturarea efectelor calamităţilor, de exemplu, au consumat, pe perioada analizată, 41 de milioane ­
de lei.

Sursele banilor

188-43376-08_grafic_49.jpgSumele cheltuite pentru investiţii în infrastructură în 2009 provin majoritar din taxe şi impozite. Circa un sfert din banii alocaţi lucrărilor publice au ca sursă fondurile europene