PCP, susţinut de mari fonduri de investiţii suverane, este aproape de cumpărarea unei participaţii într-o bancă elenă de talie mică, Pancretan Cooperative Bank, a declarat Staveley pentru Reuters. 

Banca va fi apoi folosită ca o platformă, pentru a investi până la două miliarde de dolari în creditele neperformante din sectorul bancar elen, în următoarele 12 – 18 luni, a adăugat aceasta. 

"PCP a fost impresionat de eforturile Guvernului de la Atena pentru a atrage investiţii străine. Credem că există un potenţial semnificativ în gestionarea creditelor neperformante din băncile elene recapitalizate", a explicat Amanda Staveley. 

Reprezentanţii Pancretan Cooperative Bank nu au putut fi contactaţi pentru a comenta informaţia. 

Creditele neperformante (NPL) au atins un nivel record în Grecia, după ce premierul Alexis Tsipras a introdus anul trecut restricţii asupra mişcărilor de capital. Analiştii estimează că nivelul împrumuturilor neperformante se ridică în prezent la 110 miliarde de euro. 

Potenţiala investiţie a PCP reprezintă un indiciu că investitorii internaţionali se gândesc să investească în Grecia, după anii de dificultăţi economice şi turbulenţe politice. 

Pancretan este o bancă cooperatistă elenă, cu o reţea de 54 de sucursale şi 391 de angajaţi, majoritatea în Creta. Majoritatea împrumuturilor acordate sunt către întreprinderile mici şi mijlocii (IMM). 

În mai, fondul american de investiţii Kohlberg Kravis Roberts (KKR) a semnat un acord cu două mari bănci din Grecia pentru extinderea platformei Pillarstone, prin care va furniza capital şi va fi gestionată expunerea la activele neperformante ale companiilor. 

Obiectivul KKR este să extindă platforma în Europa. 

Acordul prevede că aceste două bănci vor transfera credite neperformante în valoare de aproximativ un miliard de euro într-un vehicul gestionat de platforma italiană lansată de KKR Credit. Platforma urmăreşte să permită companiilor să revină la un echilibru financiar şi să poată să crească şi să creeze valoare pentru toţi acţionarii. 

Pillarstone a fost lansată în iunie 2015 în Italia printr-un parteneriat cu UniCredit şi Intesa Sanpaolo. 
Obiectivul Pillarstone este de a furniza capital pe termen lung şi expertiză operaţională marilor companii, pentru a le ajuta să se stabilizeze, să se redreseze şi să crească. Băncile care au semnat acordul vor împărţi beneficiile în urma îmbunătăţirii performanţelor firmelor care au accesat împrumuturi. 

Profitabilitatea băncilor elene este afectată de restricţiile asupra mişcărilor de capital, de creşterea nivelului creditelor neperformante şi de noile măsuri de austeritate impuse în schimbul celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia. 

Cele patru mari bănci greceşti – Piraeus, National Bank of Greece, Alpha şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România. AGERPRES