În numai trei zile, leul a pierdut circa 3,5% în fața euro, ceea ce nu s-a mai înregistrat de ani buni. Pentru a treia zi consecutiv, leul înregistrează cea mai slabă performanță din regiune, sub presiunea vânzărilor de bonduri românești de către investitorii străini.
Spre exemplu, forintul chiar se aprecia azi cu 0,2%, iar zlotul polonez se deprecia ceva mai ușor, cu 0,2%. Față de închiderea de ieri de pe interbancar, leul pierdea 0,4%.
În ceea ce privește cursul dolarului american, BNR a anunțat o referință de 3,4402 lei, în urcare cu 2,89 bani (0,85%).
Ora 11:10 Cursul trece de 4,55 lei
Moneda națională continua, vineri dimineață, să se tranzacționeze la nivelul din ce în ce mai depreciate, cursul euro urcând pe interbancar dincolo de 4,55 lei. Și asta după ce BNR a anunțat ieri cel mai slab leul din acest an.
Până în ora 10:15, maximul sesiunii de vineri fusese 4,545 lei, iar cursul dădea semne de consolidare în jurul a 4,54 lei. La scurt timp după ora 11:00, cursul a rupt și pragul de 4,55 lei.
Joi seară, cursul a închis la 4,535 lei, după ce pe parcursul zilei a doborât prag după prag pe măsură ce investitorii străini mai vindeau din activele în lei.
Practic, leul se tranzacționează acum la nivelurile consemnate în octombrie 2012, în timpul crizei politice. Un nivel de peste 4,55 lei nu a mai fost anunțat de BNR din 26 octombrie 2012, când a fost de 4,5538 lei.
Leul suferă astfel deprecieri până la minimul ultimelor opt luni.
Dacă se va menține în această zonă, BNR va anunța azi probabil cea mai accentuată depreciere zilnică a leului din ultimii ani. Cursul oficial al euro ar putea urca cu 7 bani.
Deprecierea leului este cauzată în special de ieșirile unor investitori străini de pe bondurile românești, după ce în prima parte a anului au cumpărat masiv.
Capital semnala de acum trezi zile că, deși cursul se retrăgea spre 4,4 lei, presiunea de depreciere rămânea spre 4,5 lei, iar ieri chiar a fost rupt acest prag fulgerător.
Rămâne de văzut unde se va opri cursul, întrucât atitudinea BNR deocamdată e moderată, iar cursul pare a fi condus de piață.
La un profit de circa 8% pe an pe care îl aveau acum două zile investitorii străini care au intrat pe bonduri, era loc de o pierdere din curs și de 2%, și astfel să se marcheze un câștig de 6% pe an, potrivit dealerilor. Numai că randamentele bondurilor românești au urcat consistent în ultimele zile, adică prețurile bondurilor au scăzut, concomitent cu deprecierea leului, ceea ce subțiază foarte mult câștigul potențial al investitorilor străini care ar vinde în continuare bonduri.
Să sperăm că nu sunt dispuși să își asume chiar și pierderi, prin închiderea automată a pozițiilor.
Cum piața leului este destul de puțin adâncă, cursul este extrem de vulnerabil la sentimentul investitorilor străini deținători de bonduri românești.