Pietele de capital dezvoltate functioneaza nu doar in baza reglementarilor, ci si a unui cod de bune practici care le fac atractive si care sporesc increderea investitorilor, in conditiile in care investitia pe orice bursa inseamna, in cele din urma, contributie la finantarea economiei.

"Investitorii iau in calcul, atunci cand fac tranzactii pe pietele de capital, nu doar profitabilitatea companiei ale caror actiuni se regasesc in portofoliile lor, ci si modul cum este reglementata piata respectiva", afirma Patrascu Constantin Octavian, business developer, in opinia caruia "o bursa nu poate functiona fara a induce sentimentul de incredere, prin bune practici".   

Odata cu declansarea crizei financiare globale, introducerea de noi reglementari, ce au in vedere si anumite reguli de comportament investitional pe pietele de capital, a constituit un subiect de dezbatere publica, mai ales pentru bursele aflate in curs de dezvoltare. De exemplu, pentru Bursa de Valori de la Bucuresti (BVB), care in prezent se afla in plin proces de transformare din piata de frontiera in piata emergenta, problematica reglementarilor si a bunelor practici este una importanta si de mare actualitate. 

"In prezent, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) se afla in proces de transformare intr-o destinatie atractiva pentru investitii, in regiunea Europei Centrale si de Est, iar imbunatatirea sustenabilitatii acesteia este unul dintre punctele cheie", spune Constantin Octavian Patrascu.

In urma cu aproximativ o luna, oficiali ai BVB au declarat ca, incepand din 2014, institutia bursiera, impreuna cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), a depus eforturi pentru remodelarea Codului de Guvernanta Corporativa, care intruneste reguli de bune practici, Cod pe care intentioneaza sa il implementeze pana la jumatatea lui 2015.

In plus, BVB se pregateste chiar sa lanseze un indice de guvernanta corporativa, care va analiza companiile listate in functie de transparenta acestora, calitatea raportarilor, conformitatea cu principiile Codului de Guvernanta Corporativa, precum si de predictibilitatea dividendelor si a previziunilor.

"Pe masura ce Uniunea Europeana continua activitatea de promovare a responsabilitatii corporative si a investitiei responsabile, bursele sunt parteneri importanti pentru transpunerea politicilor publice in realitatile pietei", declara, in urma cu aproximativ o luna, James Zhan, Director al UNCTAD, Investment and Enterprise Division, cu ocazia evenimentului incheierii parteneriatului BVB cu initiativa Organizatiei Natiunilor Unite, Sustainable Stock Exchanges (SEE).

Concret, prin participarea la initiativa SSE, BVB intentioneaza sa isi consolideze angajamentul de a crea un mediu durabil si transparent pentru toti stakeholderii si sa participe la forumuri globale si proiecte derulate in multiple tari, pentru a discuta cele mai bune practici si a invata de la bursele partenere si de la alti stakeholderi cheie.

BVB administreaza piete de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative, si furnizeaza o gama variata de servicii participantilor la pietele financiare.

"Mecanisme de alerta timpurie trebuie sa functioneze mai bine, iar cadrul de reglementari ca si regimul de sanctiuni au nevoie de modificari care sa mareasca inclinatia participantilor pe piata sa respecte regulile si bunele practici", afirma public Daniel Daianu, profesor de economie, in cadrul unui eveniment desfasurat in urma cu cateva luni cu privire la dezvoltarea pietei de capital din Romania. 

"Intr-adevar, criza financiara globala a indus sentimentul necesitatii ca pietele de capital sa se consolideze, inclusiv contrapartea centrala, depozitarul central, infrastructura pietei de capital, fapt ce implica reglementari, inclusiv de bune practici, care sa tina cont de legislatia Uniunii Europene", este de parere Octavian Patrascu.

Acestea privesc conduita jucatorilor in piata, calitatea institutiilor pietei de capital, activitatea grupurilor mari pe mai multe piete, sistemul de reglementare si supraveghere a pietelor etc.

Faptul ca BVB lucreaza la un nou Cod de guvernanta corporativa, care ar urma sa il inlocuiasca pe cel vechi introdus in 2008, si ca pune in discutie problematica bunelor practici, constituie un semnal pozitiv pentru investitori, in sensul ca piata de capital locala poate fi considerata la modul cel mai serios o alternativa investitionala, comenteaza Patrascu Constantin Octavian.