Astfel de produse au ajuns la trei depozite din judeţul Bihor. ANSVSA a dispus în regim de urgenă serviciilor sanitare veterinare de la nivel teritorial să acţioneze de urgenţă pentru identificarea tuturor beneficiarilor produselor în cauză, retragerea de la comercializare şi incinerarea acestora, în conformitate cu prevederile Directivei 94/2005.

”Comisia Europeană a transmis o notificare Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin care informează că din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricţie din jurul focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8, au fost sacrificate păsări (curcani), iar produsele obţinute au fost livrate către mai multe state membre, printre care şi România.

Din analiza informaţiilor primite a rezultat faptul că astfel de produse au fost introduse în România prin trei unităţi de depozitare, de pe raza judeţului Bihor”, a anunţat ANSVSA.

În urmă cu 15 ani, România a fost afectată de o epidemie de gripă aviară, care a dus la sacrificarea a sute de mii de păsări atât din ferme, cât și din curțile oamenilor. Costurile totale pentru combaterea gripei aviare au fost de 20 de milioane de euro.