Cele mai puternice cluburi de fotbal din Spania și, probabil, din lume, au un bilanț financiar dezastruos. Conform unei analize AFP, datoriile clubului Real Madrid se ridică la 589 de milioane de euro, iar cele ale Barcelonei la 578 de milioane. Asta în timp ce veniturile realizate în sezonul 2010-2011 au atins doar 479 de milioane de euro pentru Real Madrid și 450 de milioane pentru Barcelona. Nici alte echipe de top, precum Valencia sau Atletico Madrid nu stau mai bine. Madrilenii au acumulat datorii de 514 milioane, în timp ce bilanțul echipei din Valencia arată un minus de 382 de milioane de euro. Dar lovitura de grație a venit abia la începutul acestui an. Cele mai puternice cluburi din peninsula iberică datorează statului nu mai puțin de 752 de milioane de euro. Într-o perioadă în care economia spaniolă se luptă cu majorarea accelerată a șomajului, iar statul solicită cetățenilor de rând să-și plătească dările pentru a ajuta țara, imensa datorie a cluburilor de fotbal nu poate fi trecută cu vederea.
Ministrul iberic al sporturilor a anuțat deja un plan prin care dorește să se asigure că echipele de fotbal își vor plăti datoriile însă nu a dat detalii despre modul în care acest lucru ar putea deveni realitate. Iar flagelul se extinde. În prezent, nu mai puțin de șase dintre cele 20 de cluburi din „La Liga” se află în procedură de faliment (Rayo Vallecano, Racing Santander, Real Betis, Zaragoza, Granada și Mallorca), la fel ca și alte șase din Segunda Division.
„Cifrele arată clar cât de prost este condus fotbalul spaniol din punct de vedere financiar. Acest sport este o oglindă a întregii economii spaniole. Ani întregi am cheltuit peste posibilitățile noastre, intrând tot mai adânc în datorii”, a declarat Jose Maria Gay de Liebana, profesor de economie la Universitatea din Barcelona. Acesta estimează chiar că, datoria cumulată a cluburilor de fotbal depășește 3,5 miliarde de euro. Liebana dă și un exemplu de management defectuos: stadionul clublui Valencia, „New Mestalla”, a costat 300 de milioane de euro, iar suma trebuia, conform planului inițial, să fie recuperată din vânzarea terenului pe care se afla vechiul stabion al echipei. Din nefericire, acesta nu a putut fi vândut la suma estimată, iar clubul a fost forțat să oprească lucrările la noua arenă. În plus, profesorul dă vina pe lipsa de control din partea autorităților statului.