În cursul dimineţii, de la ora 9,00, judecătorii Curţii Constituţionale a României se vor reuni în şedinţă pentru a discuta această cerere. CCR trebuie să dea avizul consultativ în procedura de suspendare a şefului statului.

La dezbateri a anunţat că va fi prezent şi preşedintele Traian Băsescu, care de altfel s-a aflat şi joi în plenul Legislativului, la prezentarea cererii de suspendare.

Hotărârea de suspendare se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Votul este secret, cu bile (art. 67 din Regulamentele celor două Camere).

Potrivit art. 95, alineat (1) din Constituţie, după consultarea Curţii Constituţionale, ‘preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor’.

Hotărârea adoptată de Parlament, în cadrul procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui României, se comunică şefului statului, în termen de 48 de ore, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere (art. 69 din Regulamentul celor două Camere).

Art. 98 alineat 1 din Constituţie prevede că, dacă preşedintele este suspendat din funcţie, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis joi, de la tribuna Parlamentului, reprezentanţilor USL, iniţiatori ai demersului de suspendare, să continue procedura, însă respectând Constituţia, şi, dacă acest lucru se va întâmpla, atunci le va mulţumi că i-au creat condiţiile pentru a merge "în faţa poporului".

"Fac un apel la dumneavoastră, continuaţi şi finalizaţi procedura de suspendare a preşedintelui României, respectând toate instituţiile statului, toate procedurile şi Constituţia României şi atunci nu veţi avea din partea mea niciun fel de reproş, ba dimpotrivă, vă voi spune mulţumesc, mi-aţi creat condiţiile legale să merg în faţa poporului", a afirmat Traian Băsescu.

Obiectivul major al USL este "punerea sub control" a justiţiei

Traian Băsescu a arătat, de asemenea, că USL nu respectă referendumul din 2007 care cerea un Parlament unicameral cu 300 de parlamentari.

Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au decis, cu largă majoritate, să fie convocată o sesiune extraordinară a Legislativului, în zilele de 5 şi 6 iulie, singurul punct pe ordinea de zi fiind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Potrivit cererii de suspendare, întocmită de USL, Traian Băsescu a încercat mereu în ultimii trei ani să anuleze regimul democratic românesc şi, prin încălcări repetate ale Constituţiei, să îndrepte regimul politic către unul prezidenţial de conducere unipersonală, în care preşedintele decide totul, prin uzurparea atribuţiilor celorlalte instituţii fundamentale.

Documentul arată că cel mai important lucru este faptul că acţiunile lui Traian Băsescu ‘nu doar că au fost în afara Constituţiei şi au fost lipsite de legitimitate democratică, dar au şi avut drept consecinţă scăderea nivelului de trai al populaţiei şi aruncarea ţării într-o criză economică profundă şi prelungită’.

"Perseverenţa dlui Băsescu în a încălca Legea fundamentală, prin repetarea unor fapte abuzive şi care afectează grav funcţionarea democratică a statului de drept, demonstrează o atitudine iremediabilă a acestuia, ceea ce ne îndreptăţeşte să solicităm suspendarea lui din funcţie", susţin iniţiatorii documentului, care apreciază că cetăţenii trebuie să aibă posibilitatea să se pronunţe prin referendum asupra continuării sau nu a mandatului lui Traian Băsescu.

Traian Băsescu se confruntă pentru a doua oară cu un vot, în Parlament, de suspendare a sa din funcţie, după cel din 19 aprilie 2007.

Decizia de atunci a Legislativului, luată cu 322 de voturi "pentru" şi 108 "împotrivă" din cei 430 de parlamentari prezenţi, a condus pentru prima dată în istoria post-decembristă la organizarea unui referendum prin care cetăţenii cu drept de vot au fost chemaţi la urne să se pronunţe dacă îl mai doresc preşedinte pe Traian Băsescu.

În urma referendumului din 19 mai, 74,48% dintre participanţii la vot, respectiv 6.059.315 de persoane, au votat împotriva demiterii lui Traian Băsescu, iar 24,75%, adică 2.013.099 de persoane, au votat pentru demiterea acestuia.
Sursa: Agerpres