Parlamentul italian a aprobat Planul de redresare economică în valoare de 248 de miliarde de euro

„Doar dacă punem capăt diferențelor de gen, generaționale și regionale, putem realiza o creștere robustă și durabilă pe termen mediu”, a subliniat ministrul Economiei, Daniele Franco, explicând că „incluziunea este un obiectiv general” al tuturor misiunilor PNRR. „Este dezvoltat pe trei dimensiuni principale: egalitatea de gen, incluziunea în rândul tinerilor și reducerea disparităților regionale”. În special, 40% din resurse sunt alocate către sudul Italiei, pentru „a acoperi o prăpastie care este încă prea amplă față de nord”.

Nu au existat probleme

Unda verde a Parlamentului italian pentru Planul de redresare gândit de Mario Draghi este dată fără probleme.

Planul de 248 miliarde de euro prevede 82 de miliarde pentru creșterea sudului țării. Un miliard de euro pentru cămine studențești și jumătate de miliard de euro pentru burse de studiu. Peste 18 miliarde de euro pentru „superbonus” (și pentru hoteluri) și „simplificări importante” pentru „ecobonus”. Până la 31 iulie, o lege de înlocuire pentru reforma sistemului fiscal. Prezentarea comună a planurilor pentru Germania și Franța va avea loc miercuri, 28 aprilie. Proiectele Italiei și Spaniei ajung, de asemenea, la Comisia UE.

La Camera Deputaților, undă verde pentru decretul Covid (309 da, 20 nu, 3 abțineri) care merge, apoi, la Senat. Guvernul a votat la Palatul Montecitorio decretul de amânare a consultărilor electorale în 2021 din cauza crizei Covid-19.

„Astăzi este o zi pozitivă pentru Italia”, este comentariul șefului guvernului, Mario Draghi. În cele două replici, la Palatul Montecitorio și la Palazzo Madama, sediile Camerei Deputaților și Senatului de la Roma, Draghi încearcă să înlăture orice urmă de îndoială cu privire la figura sa de om singur la comandă. „Nu i-am spus niciodată Ursulei von der Leyen ‘garantez eu’, nu este stilul meu”, subliniază Draghi. Cu Planul de redresare, „Italia nu va mai fi aceeași”, promite Draghi.

Însă, cu privire la corupția și miopia partidistă enumerate în discursul său de luni la Camera Deputaților, identifică un inamic suplimentar pentru îndeplinirea PNRR: „inerția instituțională”. „Resursele – avertizează el – vor fi tot mai puține dacă nu sunt utilizate”. Camera Deputaților acordă 442 de voturi Planului de redresare al premierului. Iar I Fratelli d’Italia  (FDI) se abțin.

În Senat, cifrele sunt la fel: cu 224 voturi pentru, 16 împotrivă și abținerea FDI.

Consiliul de Miniștri, care ar putea fi convocat pentru joi, va oficializa unda verde a PNRR la Bruxelles. Până în iulie, Roma va aștepta prima tranșă de fonduri, de aproximativ 24 de miliarde de euro.

Discursul lui Draghi la Senat

„Astăzi este o zi pozitivă, nu este ceva de rău. Este pozitiv pentru Italia. Acest Senat a fost protagonist în proiectarea planului prin consultări și observații și va fi protagonist în implementarea planului”, a spus premierul Mario Draghi în Senat.

„În centrul planului se află Italia, cu calitățile sale extraordinare și fragilitățile sale istorice, asupra cărora cred că suntem cu toții de acord”. Trebuie „să le înfruntăm și să le rezolvăm, acest plan ne oferă posibilitatea de a face acest lucru. Da, este un proiect, dar este și o oportunitate de a reflecta: trebuie să lucrăm împreună, nu numai aici, ci împreună cu autoritățile locale și cu întreg poporul italian. Credeți că Italia va rămâne aceeași după aceea? Planul va avea atât efecte economice, cât și sociale”: proiectele „pot fi puse în aplicare numai dacă există un acord, o dorință de succes, nu de înfrângere”.

„Corupția, prostia, interesele dobândite vor continua să fie dușmanii noștri și sunt sigur că vor fi învinși. Dar există și inerția instituțională care a prins rădăcini datorită stratificării regulilor din ultimii 30 de ani. Reformele ne vor ajuta să le depășim și de aceea sunt atât de importante”, afirmă Draghi. „Reformele vor fi adoptate cu proceduri legislative, iar Parlamentul va avea un rol decisiv. Colaborarea puterilor legislative și executive este crucială”.

„Va fi important să evităm ca programele extraordinare din sudul Italiei să fie compensate printr-o reducere a cheltuielilor obișnuite. Prima lecție este, însă, că sudul nu a fost discriminat: va fi posibil să se facă mai bine, să se remedieze unele deficiențe, dar nu există o discriminare vinovată. A doua lecție este că resursele vor fi tot mai puține dacă nu le folosim. Pentru a le folosi, cu siguranță, reformele vor ajuta, dar există o inerție istorică care nu este de vină, dar este văzută în special în faza de planificare. Guvernul a prevăzut în PNRR grupuri de lucru care pot fi de ajutor în această fază, dacă doriți”, a spus Mario Draghi în Senat.

Planul de redresare „ia naștere dintr-un pariu colectiv în Europa cu privire la capacitatea de a cheltui, dar mai ales de a cheltui bine banii. Vom fi responsabili pentru succesul sau pierderea acestui pariu”.

„Înfrângerea pe acest front este gravă, pentru că noi vom plăti prețul, dar și pentru viitorul Europei, pentru că nu va mai fi posibil să îi convingem pe ceilalți europeni să facă o politică fiscală comună, să punem banii laolaltă. Punerea banilor împreună și crearea unei politici fiscale comune este în beneficiul nostru, deoarece suntem una dintre cele mai fragile țări din UE”, a declarat premierul italian, Mario Draghi, în discursul său din Senat.

„Cu privire la podul de pe Strâmtoarea Messina există un raport pregătit și va fi trimis Parlamentului de către ministrul Infrastructurii”, a afirmat premierul Draghi.

Sursă foto: Dreamstime