”Va trebui să vedem dacă suntem aproape de un acord cu Regatul Unit. În cazul unui acord sau al lipsei unui acord, este clar că Parlamentul va trebui să ia iniţiative – fie pentru a susţine acest aşa-zis acord, fie pentru a susţine măsurile de urgenţă în absenţa unui acord”, a declarat David Sassoli într-o conferinţă de presă înaintea sesiunii plenare a PE.

Blocul comunitar a declarat constant că doreşte să apere dreptul PE de a exercita un control democratic prin supunerea la vot a oricărui acord încheiat de negociatorii UE şi ai Londrei. În condiţiile apropierii termenului limită 31 decembrie 2020, acest lucru pare tot mai problematic.

”Aşteptăm mesaje din Regatul Unit şi acum mai este nevoie de puţin timp. Uniunea Europeană a considerat întotdeauna că un acord este mai bun decât lipsa unuia. Parlamentul, în numele cetăţenilor, trebuie să cunoască toate detaliile acordului”, a subliniat preşedintele PE.

S-a discutat cu negociatorul-șef al UE pentru Brexit

Grupul de coordonare al Parlamentului European pentru Regatul Unit a discutat luni cu negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier. ”Pentru a fi pregătiţi pentru orice eventualitate, Parlamentul European va adopta vineri măsuri de precauţie (pentru scenariul absenţei unui acord). Totuşi, un acord echilibrat şi ambiţios care asigură condiţii corecte este în interesul suprem al cetăţenilor şi companiilor UE”, a afirmat liderul acestui grup, eurodeputatul german David McAllister.

Regatul Unit, care a părăsit oficial Uniunea Europeană în 31 ianuarie 2020, va abandona definitiv piaţa unică şi uniunea vamală ale UE la 31 decembrie.

În cazul absenţei unui acord, viitoarele schimburi comerciale între UE şi Londra se vor face conform regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, sinonime cu taxe vamale şi cote, cu riscul unui nou şoc pentru economiile deja fragilizate de criza sanitară cauzată de COVID-19.

Principalele puncte de divergenţă care împiedică ajungerea la un acord comercial între UE şi Regatul Unit sunt regulile privind concurenţa solicitate de UE (care să nu permită o concurenţă neloială din partea companiilor britanice), reglementarea diferendelor şi accesul pescarilor europeni în apele britanice. Franţa a ameninţat că s-ar putea opune prin veto unui acord dacă nu va fi menţinut acest acces.