Aceasta este cercetată de justiţia franceză pentru publicarea pe Twitter, în anul 2015, a unor execuţii comise de jihadiştii grupării Statul Islamic, relatează Reuters, potrivit Agerpres

Votul de joi din plenul Parlamentului European confirmă o decizie preliminară luată marţi de Comisia pentru afaceri juridice a PE privind ridicarea imunităţii parlamentare de care preşedinta Frontului Naţional (FN) francez beneficia în virtutea funcţiei de eurodeputat. 

Odată cu ridicarea imunităţii, Marine Le Pen riscă să fie pusă sub acuzare. Acuzaţia care i se aduce este "publicarea de imagini violente" pentru care, dacă va fi găsită vinovată, ea este pasibilă de o pedeapsă de trei ani de închisoare şi o amendă de 75.000 de euro. 

Saxo Bank: Chiar dacă ar câştiga, Marine Le Pen ar fi un preşedinte fără putere

Viitoarele alegeri prezidenţiale din Franţa dau bătăi de cap investitorilor din întreaga lume. Toţi se tem de o surpriză pe ultima sută de metri, aşa cum s-a întâmplat la ultimele alegeri prezidenţiale din SUA, care ar putea duce la instalarea unui politician populist la cârma celei de-a cincea puteri economice a lumii. De fapt, Marine Le Pen conduce puternic în sondaje. În ultimele săptămâni, a profitat de scandalul « Penelopegate » şi de furia din suburbiile cele mai sărace ale Franţei pentru a câştiga teren, arată într-o analiză Christopher Dembik, Head of Macro Analysis / Saxo Bank.

În prima rundă ar putea aduna în jur de 27% din voturi, semnificativ mai mult faţă de toţi ceilalţi candidaţi. În a doua rundă, un sondaj recent a arătat că ar putea depăşi 40% din voturi (43% împotriva lui François Fillon şi 42% împotriva lui Emmanuel Macron), cu toate că acum câteva săptămâni era la un nivel mult mai scăzut (în jur de 35% din voturi). Publicarea rezultatelor unui nou sondaj aproape în fiecare zi pe parcursul campaniei prezidenţiale este o tradiţie franceză de lungă durată. Alte sondaje trebuie să confirme această tendinţă de creştere.

Cu toate acestea, pare deja evident că se înteţeşte cursa pentru preşedinţie şi că Frontul Naţional n-a fost niciodată atât de aproape de putere, ceea ce e îndeajuns pentru ca investitorii să se panicheze. 

« Efectul Le Pen » este real. În pieţele financiare, « efectul Le Pen » se poate observa deja: Investitorii speculează din ce în ce mai mult datoria suverană a Franţei. Volumele tranzacţionate pe datoria franceza au explodat în ianuarie trecut pentru a ajunge la 236,1 miliarde de euro, ceea ce corespunde unei creşteri de 40% în comparaţie cu media lunară a anului trecut,  marja obligaţiunilor franceze rămâne aproape de 80 de puncte de bază, ceea ce reprezintă cel mai mare nivel din 2012. Acum câteva luni era doar în jur de 20 de puncte de bază, CDS francez tocmai a trecut de nivelul de 70 de puncte de bază, deşi la finalul lui ianuarie era de 40 de puncte de bază, Indicele de nesiguranţă pentru politica economică din Franţa este la un maxim record, în timp ce nesiguranţa economică europeană a scăzut faţă de vârful din 2016, CAC 40 a avut o performanţă sub nivelul altor acţiuni europene de la începutul anului. În ciuda unui sezon bun din punct de vedere al câştigurilor, indicele francez a scăzut cu 0,3%, în timp ce Dax a sărit cu 1,9%, iar FTSE 100 cu 2%. Obligaţiunile suverane germane pe 2 ani, « Schatz », un activ folosit în mod tradiţional pentru siguranţă, pentru a depăşi nesiguranţa UE, se tranzacţionează la un nivel scăzut din punct de vedere istoric, aproape de -1%.