Nu doar clima amenință viitorul paradisurilor pământești. Astăzi, din cauza pandemiei, noi neînțelegeri și conflicte politice riscă să submineze planurile viitoare de salvare a insulelor Pacificului. Grupate în zone întinse, Micronezia, Polinezia și Melanezia, zeci de insule și state din Oceanul Pacific sunt în prezent realitățile care plătesc cel mai mult de pe urme impactului crizei climatice. Creșterea nivelului mării, de la Marshall la Tuvalu, riscă depopularea insulelor în viitor. Evenimentele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai intense, în timp ce eroziunea şi apa sărată care avansează pe câmpuri, pun agricultura în genunchi. Temperaturile medii în creștere, de la Palau la Solomon, au stricat echilibrul insulelor în toate sectoarele.

Pentru a se apăra, aceste paradisuri terestre, adesea realități mici și mijlocii împrăștiate în ocean, şi-au unit din 1971 forţele în Forumul Insulelor Pacificului. Un forum care a unit aproximativ 18 state, acum 13 – în timp ce altele sunt gata să plece -, și care în general permite o negociere mai puternică a acestor insule cu restul țărilor lumii, reprezentând în același timp o singură voce în planificarea unei serii de acțiuni comune, cum ar fi de exemplu angajamentele de atenuare a impactului crizei climatice.

Viața în Pacific a primit o lovitură puternică

Recent însă, acest organism care ajută la reglarea vieții în Pacific a suferit o lovitură puternică: Palau, Insulele Marshall, Statele Federate ale Microneziei, Kiribati și Nauru au abandonat Forumul. Până acum, într-un sistem de rotație a liderilor, existase mereu un acord privind persoana secretarului general.

Anul acesta ar fi trebuit să fie rândul unui ghid din Micronezia, numai că după un vot mult disputat, a fost ales secretar un reprezentant al Polineziei, Henry Puna din Insulele Cook. În trecut, au existat deja divergenţe similare, dar liderii, după întâlniri și plimbări (fotografiaţi mereu relaxaţi şi purtând cămăși colorate), ajungeau la un acord privind conducerea grupului. Anul acesta, însă, nu a mers așa: din cauza pandemiei, care a permis ca întâlnirile să se desfăşoare doar despre Zoom și a înrăutățirii problemelor, s-au deschis noi răni și dispute și Palau a fost prima ţară care a părăsit forumul. Au urmat apoi alte națiuni. În prezent, grupului îi lipseşte aproape o treime din reprezentanți, nemaiavând vocea necesară pentru a înfrunta riscurile crizei climatice. Până acum, Forumul a fost unul dintre principalele megafoane ale acestor națiuni mici și îndepărtate şi a servit pentru a declanșa alarma privind condițiile diferitelor țări, în special pentru a face față crizei climatice, și pentru a cere ajutor.

Sursă foto: Dreamstime