Pandemia a dat o gravă lovitură economiei britanice. Prăbușire a PIB în 2020, pe fondul restricțiilor epidemiologice impuse.

Măsurile de izolare continuă să aibă un impact semnificativ asupra oamenilor şi companiilor.

Pandemia a dat o gravă lovitură economiei britanice: Minus 10%

Produsul Intern Brut al Marii Britanii a suferit o contracţie record de 9,9% în 2020, a anunţat vineri Biroul Naţional de Statistică (ONS), citat de agenţia EFE.

În ultimul trimestru al anului trecut, PIB-ul a crescut cu 1%, conform datelor publicate de ONS.

În perioada octombrie-decembrie 2020, au fost înregistrate creşteri în sectoare precum serviciile, industria şi producţia, însă acestea au fost sub nivelurile atinse înainte de pandemie.

PIB – 6,3% sub nivelul de dinainte de criza Covid-19

O serie de sectoare au recuperat din teren în decembrie, când au fost relaxate unele restricţii în ţară, şi au fost înregistrate îmbunătăţiri în sectoare precum serviciile de mâncare, vânzările auto şi saloanele de frumuseţe, a semnalat directorul adjunct pentru statistică naţională al ONS, Jonathan Athow.

„Economia a continuat să crească în trimestrul al patrulea, în ansamblul său, în pofida restricţiilor adiţionale din noiembrie.

Totuşi, PIB la nivelul anului a scăzut cu circa 10%”, a spus acesta.

În termeni lunari, PIB britanic a crescut în decembrie 2020 cu 1,2%, dar s-a menţinut cu 6,3% sub nivelul de dinainte de criza Covid-19, a indicat ONS.

”Economia a suferit un grav şoc”

Sectorul de servicii a crescut în decembrie cu 1,7%, cel industrial a avut un avans de 0,3 %, în timp ce sectorul construcţiilor a scăzut cu 2,9%.

Ministrul britanic al Economiei, Rishi Sunak, a semnalat vineri că ultimele cifre demonstrează că „economia a suferit un grav şoc ca rezultat al pandemiei, ce s-a resimţit în toate ţările din lume”.

„Deşi există semnale pozitive privind rezistenţa economiei pe durata iernii, ştim că actualele măsuri de izolare continuă să aibă un impact semnificativ asupra oamenilor şi companiilor”, a spus el.

Ministrul a adăugat că se concentrează pe a face tot posibilul pentru a proteja locurile de muncă, afacerile şi mijloacele de trai.