Controversatul proiect imobiliar care va integra Palatul Ştirbei din Capitală ar putea fi demarat anul viitor. Acesta include apar­tamente, o galerie comercială şi parcare subterană pe cinci nivele.

Calea Victoriei 107. În spatele unei faţade vechi, din tencuiala căreia se înalţă un grup de cariatide, se ascunde o parte din istoria unei vechi familii boiereşti, care s-a împletit cu cea a Bucureştiului. Palatul Ştirbei, una dintre cele mai vechi clădiri ridicate pe bătrânul Pod al Mogoşoaiei, se află în prezent într-o stare avansată de degradare. Curtea interioară este năpădită de buruieni.

După ce a fost retrocedat moşteni­to­rilor familiei Ştirbei, în urmă cu câţiva ani, palatul a fost cumpărat de către omul de afaceri Ovidiu Popescu. „Am aflat de la un prieten că proprietatea este de vânzare. Discuţiile le-am purtat cu baronul Kripp, reprezentantul moş­tenitorilor. Negocierile nu au durat prea mult. Iniţial, mi-au cerut o sumă mare dar, în final, l-am cumpărat cu şapte milioane de euro. S-a întâmplat acum patru ani. Astăzi, însă, proprietatea valorează cu mult mai mult“, spune Ovidiu Popescu. Acesta este proprietarul a două clădiri de patrimoniu – Palatul Ştirbei şi o vilă din strada Londra – şi a două clădiri istorice, amplasate pe străzile Lascăr Catargiu (palatul unei foste prinţese Şuţu) şi Paleologu.

Louis Vuitton voia să intre în afacere

174-36222-15_macheta_35.jpgDupă achiziţionarea palatului, diverse companii şi o serie de specialişti români şi străini s-au arătat interesaţi să participe la dezvoltarea unui proiect imobiliar. Mai multe bănci din ţară şi străinătate doreau să acorde finanţare pe zece ani pentru acest proiect. Printre acestea – HSBC, Credit Agricole Geneva, Piraeus Bank, Raiffeisen etc. De asemenea, companiile Vinci Construction din Franţa şi Red Serve Austria şi-au exprimat intenţia de a se implica atât pentru partea de construcţii, investiţii, cât şi de exploatare. „Anul trecut, holdingul LVMH, care deţine circa 60 de companii, fiind proprietarul brandurilor Louis Vuitton, Christian Dior, Guerlain, Givenchy etc., m-a contactat, încercând să obţină o participare mai mare de 50% din proiect. Voiau să construiască şi un hotel. Însă lucrările au fost blocate de Comisia tehnică de urbanism de pe lângă Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Acum, proiectul este supus avizării la Ministerul Culturii“, susţine Ovidiu Popescu. Irina Iamandescu, consilierul personal al ministrului Culturii pe probleme de patrimoniu, ne-a precizat poziţia ministerului: „Este vorba de un monument istoric important. Proiectul implică utilizarea foarte intensă a terenului şi construcţia unei clădiri masive, care distruge zona. Este o clădire care se inserează între şase monumente istorice, strivindu-le. Ministerul a analizat documentaţia şi a solicitat proiectanţilor să remedieze aceste probleme“.

Prezentul şi trecutul la un loc

174-36223-15_palatulstirbeipalatuldeculturaamodeicaleavictoriei_cc_35.jpgVarianta actuală a proiectului cuprinde circa 35.600 de mp construiţi, din care 18.000 mp sunt destinaţi spaţiilor comerciale şi 17.600 mp locuinţelor. Separat, va exista un parking subteran, care va acoperi 25.000 mp. În total, o investiţie de circa 150 de milioane de euro, care s-ar putea amortiza, în varianta optimistă, în zece ani. Concret, Palatul Ştirbei ar urma să fie renovat şi reintrodus în circuitul cultural al Bucureştiului. În faţa acestuia s-ar construi Galeria Anticarilor. Palatul ar urma să fie legat de clădirea cu două-trei etaje, din oţel şi sticlă, unde vor fi amenajate spaţiile comerciale, dar şi cele de locuit, printr-un atrium.

„Un proiect de asemenea anvergură ar da de lucru la mii de oameni într-o perioadă în care şomajul este în creştere. În ceea ce priveşte investiţiile în dezvoltări imobiliare, perioada de criză înseamnă preţuri de construcţie mici. Iar dacă terminăm lucrările în trei ani, aşa cum este prevăzut, preţurile de vânzare vor creşte“, mai spune Ovidiu Popescu.

Istoria Palatului Ştirbei

1835 Sunt finalizate lucrările de construcţie, la cererea lui Barbu Dimitrie Ştirbei, mare logofăt, viitor domnitor al Țării Româneşti.
1849-1854 Funcţionează ca palat domnesc.
1948 Până în acest an, palatul a fost reşedinţa familiei Ştirbei-Bibescu.
1982-1994  Adăposteşte Muzeul Ceramicii şi Sticlei.
2005  Este cumpărat de omul de afaceri Ovidiu Popescu.

Cine este Ovidiu Popescu

– S-a născut în Bucureşti, la 30 iunie 1958.
– În 1984 a absolvit ASE.
– A lucrat la Oficiul de Control al Mărfii de pe lângă Camera de Comerţ, şi apoi la Petrolexportimport.
– În prezent, este preşedintele Petrolexportimport, dar şi acţionar şi administrator al mai multor firme, printre care Laird Resources România, Tomis Oil Maritime şi Black Sea Coast Trading România.