Dacă în anul 2012, valoarea pieței de logistică era estimată la puțin peste 3 miliarde de lei, în 2013 a ajuns la aproape 3,8 miliarde, iar anul trecut a depășit pragul de 4 miliarde apropiindu-se de valoarea de 1 miliard de euro.

Pentru o observa și mai bine cum a evoluat piața de logistică ne vom raporta la o singură companie, prezentă pe piața locală de mai bine de 20 de ani, care s-a dezvoltat treptat de la un an la altul reușind să ajungă la aproape 500 de angajați și o capacitate de depozitare de peste 31.000 de metri pătrați. 

Gebrüder Weiss, cea mai veche companie de transport și logistică din Austria, a fost una dintre companiile ce au considerat poziția României ca fiind strategică pentru pătrunderea și dezvoltarea în zona central-vestică a Europei.

Astfel, în 1994 piața autohtonă a cunoscut un nou jucător, a cărui experiență, expertiză și know-how în domeniul transporturilor a condus în timp la o restructurare a cerințelor pieței. Aceasta a devenit din ce în ce mai exigentă în ceea ce privește nivelul calitativ al serviciilor prestate, fiind evidențiată nevoia de diversificare a gamei serviciilor, adăugarea de plus valoare proceselor, crearea unei experiențe pozitive în relația cu un furnizor de servicii complexe de transport și logistică, și, nu în ultimul rând, pregătirea adecvată a personalului pentru a face față provocărilor impuse de o piață dinamică, în continuă schimbare.

Traseul parcurs, din 1994 până în prezent, a fost presărat de o serie de obstacole și provocări ce au stat la baza creării personalității complexe de astăzi a companiei Gebrüder Weiss România.

Abordarea unei piețe recent ieșite de sub regimul comunist

Primul obstacol întâmpinat a constat chiar în penetrarea unei piețe noi, aflată în schimbare economică și politică. “O asemenea decizie este întotdeuna dificilă și riscantă, însă, datorită încrederii și suportului grupului, am făcut primii pași cu succes. Am început activitatea ca un jucător de nișă ce furnizam servicii de transport internațional (import, export) în regim de grupaj. Primele transporturi efectuate au fost realizate pentru clienți din cadrul grupului. Ulterior, câștigând încrederea pieței locale, am creat propriul portofoliu”, susțin reprezentanții companiei.

Strategia de expansiune implementată încă de la început a permis realizarea unor investiții importante în sedii, depozite, echipamente și personal calificat, astfel că astăzi, Gebrüder Weiss România se bazează pe o infrastructura naţională prin platforma logistică proprie cu 6 terminale logistice de cross-docking situate în Bolintin Deal, Arad, Sibiu, Cluj, Bacău şi Craiova.

2005 – Acest an a fost marcat de deschiderea terminalului din Arad, ce beneficiază în prezent de 8.000 mp de spații pentru servicii logistice, 900 mp  cross docking, cu posibilitate de extindere până la 11.000mp.

Gebrüder Weiss a continuat strategia de expansiune prin inaugurarea terminalului din Bacău în 2008, însă o dată cu relocarea din 2012, sucursala s-a putut ridica la nivelul așteptărilor clienților și poate să răspundă promt și eficient tuturor cerințelor.

Ce a însemnat aderarea României la UE

Aderarea la Uniunea Europeană, din 1 ianuarie 2007, a fost cea de-a doua provocare cu care GW s-a confruntat. Aceasta a adus o simplicare a formalităților în ceea ce privește expedițiile internaționale, însă totodată a condus la conștientizarea existenței unei lipse de pregătire și know-how a personalului raportată la noile condiții din piață. De asemenea, structura organizațională a companiei trebuia readaptată și îmbunătățită pentru a satisface exigența clienților. Au fost înființate noi departamente, proceduri, fișe de responsabilități bine definite, mijloace de control, traininguri și workshop-uri de specialitate, dar a fost diversificată și gama de servicii. În prezent, portofoliul de servicii include transport rutier (internaţional și domestic în regim de grupaj, camioane complete sau parţiale), feroviar, aerian și maritim, soluții logistice și de depozitare.

2009 – primul an de criză economică

Din primăvara anului 2009, toate diviziile din București, cu excepția Air & Sea, sunt situate în mod strategic pe austostrada A1, lângă Bolintin Deal, la o distanță de doar 12 km de vechiul sediu.

“Relocarea în noua clădire are avantajul unei zone logistice mai extinse și al unor tehnologii mai avansate. Acest lucru ne permite să furnizăm servicii complexe și să venim cu soluții mai eficiente către clienții și partenerii noștri. Locația cuprinde circa 8.500 mp pentru spații de depozitare, 2.500 mp pentru spații de cross-docking și 16.500 mp pentru spații de depozitare în Europolis (autostrada A1, km. 13)”, explică reprezentanții companiei.

Gebrüder Weiss este prezent încă din 2010 în Craiova, însă în primăvara anului 2013, sediul s-a relocat în Pielești, jud. Dolj, pentru a putea răspunde mai eficient la solicitările și nevoile clienților.  Terminalul de cross-docking din Sibiu a fost inaugurat în 7 aprilie 2011 și se evidenţiază prin calitatea serviciilor şi prin sistemele şi echipamentele logistice moderne.

În toamna lui 2011, a fost inaugurată sucursala din Cluj, cel de-al șaselea terminal cross-docking din rețeaua GW România. “Deschiderea terminalului a permis îmbunătățirea calității printr-un timp de tranzit mai scurt și flexibilitate sporită față de distribuția națională”, spun reprezentanții companiei.

Investiții majore în spații, echipamente și personal

Pentru a putea furniza servicii la un raport calitate/preț avantajos și timpi de tranzit competitivi, a fost identificată nevoia unei prezențe naționale. Cele două filiale, din București și Arad, s-au dovedit insuficiente pentru a asigura o acoperire națională optimă și totodată minimizarea timpului de livrare. Investițiile majore din ultimii 7 ani au dus la o dezvoltare multilaterală a companiei: au fost inaugurate sedii moderne în Bacău, Bolintin Deal, Craiova, Sibiu și Cluj, au fost achiziționate echipamente performante, de ultimă generație, iar numărul angajaților a crescut de la 50 la aproximativ 470.

Care este rețeta succesului pentru GW România?

Nu există o rețetă standard a succesului care să dea rezultate pentru toate companiile și care să poate fi reaplicată ori de câte ori este nevoie. „Viziunea grupului, voința locală și deschiderea potențialilor clienți față de noi oportunități de afaceri au fost ingredientele cheie ce au condus la dezvoltarea Gebrüder Weiss în România. Deși piața poate întruni toate condițiile favorabile, oamenii pregătiți profesional, încrezători, atitudinea proactivă și pozitivă și deținerea mijloacelor potrivite de implementare a soluțiilor, cum ar fi, spre exemplu, sistemele IT, stabilesc traiectoria de succes a unei companii din industria de transport și logistică.” a declarat Viorel Leca, director general GW România. 

Cu aproximativ 470 de angajați, peste 35000 mp capacitate de depozitare şi un portofoliu impresionant de referinţe primite în urma implementării eficiente a unor soluţii logistice inteligente pentru clienţii săi, Gebruder Weiss S.R.L. reprezintă cu succes în România compania sa mamă, Gebrüder Weiss GmbH, cel mai mare furnizor privat de servicii logistice şi de transport din Austria.

Contact Gebruder Weiss Romania

Str. Ithaca nr. 1000, Bolintin Deal, jud. Giurgiu

Telefon: +40.372.678.500

Email: office.ro@gw-world.com

www.gw-world.ro