OSCE, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, urmărește „cu multă îngrijorare” folosirea „intimidării și a forței polițieneşti disproporționate împotriva manifestanților din Belarus, după relatările privind grava atitudine administrativă în cursul alegerilor prezidențiale” de duminică, care au culminat cu o victorie pe cât de zdrobitoare, pe atât de contestată (peste 80%) a lui Alexandr Lukaşenko, care deține funcția de aproape trei decenii, scrie Jornal Económico.

Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului din cadrul OSCE (ODIHR) „face apel la dialog și îndeamnă autoritățile să se abțină de la violență și să dezvăluie în mod onest rezultatele electorale detaliate ale tuturor secțiilor de votare”, menţionează organizația într-un comunicat oficial.

„Există dovezi privind folosirea excesivă a forței de către poliție în tot Belarusul cu privire la protestele pe deplin pașnice, care s-au soldat cu un număr mare de răniţi și de arestări, inclusiv observatori electorali independenți și jurnaliști”. Organizaţia consideră că „libertatea de întrunire pașnică, precum și libertatea de exprimare sunt drepturi fundamentale ale omului, cruciale pentru dezvoltarea societăților democratice, iar ODIHR face apel la o investigare rapidă și eficientă a oricărei brutalități polițienești, precum și la eliberarea tuturor celor reținuți pentru participarea la proteste”.

ODIHR deplânge faptul că nu a putut urmări votul prezidențial de duminică, „după ce autoritățile bieloruse nu au trimis la timp o invitație ODIHR pentru a observa factorii critici din procesul electoral”. „Intimidarea clară a activiștilor politici din perioada preelectorală, inclusiv arestarea potențialilor candidați, precum și aparenta lipsă de includere a înregistrării de candidați și de formare a comisiilor electorale pentru aceste alegeri au fost criticate de ODIHR și de alte organizații internaționale”, se mai arată în comunicat.

ODIHR a luat cunoștință de „relatările din noaptea alegerilor ale unor alegători în așteptarea detaliilor legate de rezultate, amintind de problemele ridicate în rapoartele anterioare de observare a alegerilor de către ODIHR în Belarus cu privire la acuratețea rapoartelor referitoare la rezultatele alegerilor”. „Limitările privind observarea electorală de către cetățeni, inclusiv prevenirea activă a observării și mai multe cazuri raportate de arestări în ziua alegerilor determină îngrijorări serioase și contravin direct recomandărilor anterioare ale ODIHR”.

Organizația amintește că „toate țările din regiunea aparținând OSCE s-au angajat să organizeze alegeri cu adevărat democratice. Și țările din OSCE s-au angajat, de asemenea, să apere dreptul la libertatea de întrunire pașnică, atât prin lege, cât și în practică”.

ODIHR menţionează că „urmăreşte în continuare evenimentele din Belarus și face apel la dialog, menținând în același timp o poziție fermă alături de societatea civilă și de toți cei care apără drepturile omului. ODIHR este gata să ajute autoritățile naționale să întreprindă reformele urgente necesare pentru alinierea legilor și practicilor țării la standardele democratice internaționale și la obligațiile privind drepturile omului”, conchide comunicatul.