Subsidiara General Motors (GM), compania Opel a anunţat că va închide uzina din localitatea Antwerp, Belgia, din cauza dificultăţilor prin care trece în prezent. Astfel, fabvrica din Belgia este prima unitate de producţie din Europa pe care constructorul german o va închide.

„Pentru a putea continua activitatea şi a asigura sustenabilitatea companiei în viitor suntem nevoiţi să recurgem şi la astfel de decizii”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă CEO-ul Opel, Nick Reilly, citat de Automotive News.

Compania intenţionează să oprească producţia din Belgia în următoarele luni şi chiar să vândă terenul pe care e amplasată fabrica auto.

Activitate până la vară

Sistarea activităţii ar putea avea loc până la jumătatea verii, dacă până atunci nu se va găsi o altă soluţie în timpul negocierilor cu sindicatele. Reilly a precizat că deşi GM a cautat o altă soluţie, nu a reuşit să evite această decizie.

„Trebuie să acceptăm realitatea. Pierdem bani şi trebuie să facem ceva în această privinţă”, a explicat oficialul Opel.

La rândul său, liderul sindicatului ACV, Jan Van Aggelpoel a declarat că fabrica din Antwerp va funcţiona până în luna iunie 2010. „Până atunci vom vedea ce alternative avem. Dacă nu găsim nicio soluţie, va însemna sfârşitul fabricii”, a adăugat Van Aggelpoel.

Se anunţă disponibilizări însemnate

Închiderea fabricii din Antwerp este doar una din multiplele măsuri de restructurare anunţate de Opel pentru acest an. Deşi pe moment Opel nu a anunţat închiderea altor fabrici, va recurge la reduceri de producţie în restul uzinelor europene.

Mai mult, compania va disponibiliza aproximativ 8.300 din cei 50.000 de angajaţi la nivel global. Din totalul locurilor de muncă la care Opel va renunţa, 4.000 sunt în Germania.

Estimări sumbre

Opel se aşteaptă ca din pricina crizei economice, piaţa auto din Europa să scadă cu circa 1,5 milioane de unităţi în 2010, comparativ cu nivelul de13,6 milioane de maşini vândute anul trecut.

Acest lucru înseamnă că dacă aşteptările companiei vor fi corecte, piaţa auto europeană va înregistra un minus de 4 milioane de maşini vândute, comparativ cu anul de vârf 2007.

SURSA:
Automotive News