Această cifră este „periculos de aproape” de limita de 1,5 grade Celsius, asupra căreia atrag atenția oamenii de știință care vorbesc de cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, potrivit NewsUN.

Atfel, ultimii șase ani, începând din 2015, au fost cei mai calzi, iar deceniul care a început până la acel an a fost cel mai cald înregistrat vreodată. „Suntem pe marginea prăpastiei”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres.

Avertismentul OMM vine chiar înaintea summitului virtual asupra climei, din această săptămână, orgnizat de președintele Joe Biden. Reuniunea își propune să stimuleze eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și a îndeplini obiectivele istoricului Acord de la Paris din 2015.

Șeful ONU a subliniat că 2021 „trebuie să fie anul acțiunii”, solicitând mai multe „progrese concrete”. El a cerut ca angajamentele și planurile climatice să fie susținute cu acțiuni imediate și ca miliardele de dolari investite de națiunile cele mai bogate pentru recuperarea COVID-19 să fie aliniate la Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

„Țările dezvoltate trebuie să treacă la eliminarea treptată a cărbunelui, până în 2030 în țările OCDE, și până în 2040 în alte părți. Nu ar trebui construite noi centrale electrice pe cărbune”, a subliniat Guterres.

Petteri Taalas, secretar secretar al OMM, a avertizat că „tendința negativă” a climei ar putea continua pentru deceniile următoare, independent de eforturile de atenuare, solicitând investiții mai mari în tranziția la energia verde.

„Clima se schimbă, iar impactul este deja prea costisitor pentru oameni și pentru planetă. Acesta este anul acțiunii”, a spus Taalas, solicitând tuturor țărilor să se angajeze la zero emisii până în 2050.

Concentrațiile gazelor cu efect de seră au continuat să crească în 2019 și 2020, media globală a concentrațiilor de dioxid de carbon depășind deja 410 părți per milion (ppm), arată raportul OMM.

În plus, în lunile iulie și octombrie 2020 s-a observat o întindere-record a gheții marine arctice, în timp ce stratul de gheață din Groenlanda a pierdut aproximativ 152 gigatone de gheață, între septembrie 2019 și august 2020.

Evenimente meteorologice extreme au fost, de asemenea, înregistrate la nivel global, cu ploi abundente și inundații, secete pe termen lung și furtuni dezastruoase.