OMV are mai multe oferte.

Alte grupuri interesate ar fi Opet Petrolculuk AS din Turcia, compania petrolieră de stat din Azerbaidjan SOCAR, firme de private equity, BP Plc şi Aramco, susţin sursele. 

O vânzare ar putea evalua afacerea la aproximativ 1,2 miliarde de dolari, dar încă nu s-a luat o decizie finală, adaugă sursele. 

Reprezentanţii Opet, SOCAR, BP şi Vitol au refuzat să comenteze informaţia, iar un purtător de cuvânt al OMV a declarat că procesul de vânzare a Petrol Ofisi este în desfăşurare, fără să dea, însă, amănunte. 

OMV a cumpărat Petrol Ofisi de la grupul turc Dogan Sirketler Grubu Holding AS, în mai multe etape, în perioada 2006 – 2010. Grupul austriac a plătit peste 2,5 miliarde de dolari pentru Petrol Ofisi, care operează 1.785 de benzinării în Turcia şi deţine cea mai mare capacitate de stocare a combustibilului din această ţară.

OMV vinde active şi face concedieri după ce scăderea preţurilor la ţiţei şi gaze naturale a forţat compania să deprecieze active de aproximativ 3,5 miliarde de euro, inclusiv costisitoarele investiţii din Marea Nordului. Luna trecută, OMV a acceptat să vândă o participaţie de 601 milioane de euro în Gas Connect Austria (GCA) companiei Snam SpA, operatorul reţelei de gazoducte din Italia, şi companiei germane de asigurări Allianz SE. 

Luni, OMV Petrol Ofisi a vândut terminalul Aliaga unui grup de investitori internaţionali, condus de SOCAR, pentru îmbunătăţirea eficienţei reţelei de terminale a Petrol Ofisi. 

OMV Petrol Ofisi va continua să utilizeze terminalul Aliaga, iar tranzacţia nu afectează anunţatul proces de vânzare a subsidiarei OMV din Turcia, au anunţat cele două companii. 

SOCAR construieşte o rafinărie în apropierea terminalului Aliaga Terminal, care ar urma să devină operaţională până în 2018. Aliaga Terminal este situat în apropierea oraşului Izmir din Turcia şi are o capacitate de stocare de 20.000 metri cubi pentru combustibil şi de 45.000 metri cubi gaz natural lichefiat (LNG). 

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar restul de 9,357% este deţinut de alţi acţionari. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie. 

La rândul său, SOCAR este prezentă pe piaţa din România încă din anul 2011 şi, în prezent, a ajuns la o reţea de 32 de benzinării. 

AGERPRES