Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat, la Digi 24, care sunt românii care intră în cea de-a doua etapă de vaccinare. Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare anti-coronavirus, acestea sunt persoanele care vor fi vaccinate în cea de-a doua etapă de vaccinare:

  • beneficiarii din centrele sociale
  • persoanele care au peste 65 de ani
  • persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA
  • persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice

Mai mult decât atât, Valeriu Gheorghiță a precizat cine mai face parte din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale.

„Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, Poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”, a precizat Valeriu Gheorghiță, care a spus și că această lista a fost transmisă către DSP-uri.

În plus, Valeriu Gheorghiță a subliniat că pe această listă se află și personalul din mass-media care efectuează reportaje în unitățile medicale.

Medicul a precizat că lista prezentată aterior este construită în urma consultărilor cu comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor.

Programarea pentru cea de-a doua etapă a vaccinării anti-coronavirus

Tot la Digi 24, medicul a explicat cum se face programarea pentru cea de-a doua etapă a vaccinării anti-coronavirus. Acesta a răspuns că românii ar trebui să ia legătura cu medicul de familie pentru programări.

Tot la medicul de familie trebuie să apeleze și persoanele cu comorbidități. În plus, aceștia pot apela la medicul de familie și pentru informare.

„Aceste categorii de boli cronice expun persoana la un risc de a dezvolta o formă de boală mai gravă. Ar trebui să ia legătură cu medicul de familie pentru informare și programare”, a precizat Gheorghită.

Pentru ca procedura de vaccinare din zonele rurale să fie ușurată, aparținătorii pot să programeze o persoană în cea de-a doua etapă a vaccinării.

„Aparținătorii asigură și transportul bunicului sau părintelui și atunci e firesc să existe această posibilitate de programare”, a mai spus Gheorghiță.

Sursă foto: Dreamstime