Şeful campaniei de vaccinare anti-COVID, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a explicat, ce se întâmplă din punct de vedere medical cu persoanele care dezvoltă efecte secundare grave post-vaccinare şi cine va prelua responsabilitatea acestei situaţii, dat fiind că producătorii de vaccin solicită imunitate în faţa legii în statele care folosesc produsele lor.

Medicul a precizat că nu există efecte adeverse atât de grave încât să necesite o abordare medicală particulară. De asemenea, el a mai subliniat faptul că o persoană trebuie să știe foarte bine ce efecte adverse a avut, deoarece există o proceudră în fiecare centru da vaccinare pentru un astfel de caz.

„Profilul reacţiilor adverse este asemăntor altor tipuri de vaccin. Profilul este mult mai uşor în cazul acestui vaccin. Majoritatea colegilor mei mi-au spus că nici n-au simţit această înţepătură (…) Ce regăsim în rezumatul caracteristicilor produsului sunt reacţii adverse locale: disconfort local, tumefacţie sau roşeaţă la locul de administrare sau, în anumite cazuri, în primele 24 de ore, febră, dureri de cap, stare de oboseală, dureri musculare şi articulare.

Nu sunt efecte adverse care să necesite abordare medicală particulară. Ele au fost controlate prin medicaţie simptomatică, gen paracetamol, la voluntari. Sunt citate 2-3 reacţii adverse majore la persoane cu istoric de şoc anafilactic, o situaţie foarte rară, gravă (…) Este important să ştii ce ai de făcut la momentul respectiv. Există o procedură distribuită la centrele de vaccinare pentru astfel de cazuri”, a spus medicul, la Antena 3.

Șocul anafilactic este exclus

Totodată, medicul a mai precizat că toate medicamentele prezintă risc de şoc anafilactic, însă cazul vaccinului nu există un astfel de risc.

”Nu există risc de şoc anafilactic doar la acest vaccin. Acest risc există la orice tip medicament. Vă dau exemplul banalului antibiotic amoxicilină acid clavulanic, care se ia peste tot.

Are în prospect efecte adverse foarte grave, inclusiv şoc anafilactic, şi toată lumea îl ia fără să îşi facă probleme (…) Ulterior administrării vaccinului, persoana vaccinată este supravegheată 15 minute, timp în care îi va fi acordată toată atenţia medicală”, a mai spus medicul.