Prototipul primului mouse a fost inventat de Douglas Engelbart în 1963, în timp ce lucra la Institutul de Cercetări al Universităţii Stanford din Palo Alto (California).

Patentul pentru mouse al lui Douglas Engelbart a fost depus în 1967, însa a expirat înainte ca acesta să devină un instrument indispensabil PC-ului. Acesta s-a dovedit a fi un  om de ştiinţă ale cărui cunoştinţe erau cu mult înaintea vremii sale. În anul 1972, Bill English a adaptat mecanismul lui Engelbart, punând la punct faimosul mouse din plastic, cu bilă.

Prima denumire a dispozitivului a fost – „Computer-Aided Display Control”,  termenul de mouse, devenit ulterior „denumirea oficială”, referindu-se la forma rotundă a acestuia şi la cablul ca o codiţă, cu care este prevăzut.

De-a lungul celor trei decenii de viaţă, mouse-ul a parcurs un drum lung. Înainte de a se fi transformat în mouse-ul de astăzi, dispozitivul a avut mai multe forme şi moduri de folosire.  Spre exemplu, una dintre metodele de utilizare testate iniţial, era aceea de a plasa mouse-ul pe capul sau pe bărbia utilizatorului.

Primul mouse declarat oficial ca parte a unui calculator

Xerox Star a fost lansat de Xerox Corporation în 1981, fiind primul sistem comercial care a încorporat tehnologii variate, astăzi obişnuite la computerele personale: un monitor cu imagine formată din pixeli, o interfaţă grafică pentru utilizator – cu ferestre, iconuri, fişiere, mouse, conexiune Ethernet, servere de imprimare şi e-mail.

Doug Engelbart (87 de ani) locuieşte, în prezent,  în San Francisco Bay Area împreună cu soţia sa şi cele două pisici.  Are patru copii şi opt nepoţi.

<object width="640" height="480"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/JfIgzSoTMOs?version=3&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/JfIgzSoTMOs?version=3&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="640" height="480" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>