Noul centru pentru informații pandemice și epidemice, date, supraveghere și analize va avea sediul la Berlin, dar va implica o colaborare globală între țări și parteneri din întreaga lume, informează CNBC.

Avertisment teribil al OMS

Centrul, care urmează să fie deschis oficial spre finele anului, este gândit ca o modalitate de a crea o rețea mare de date globale „pentru a prevedea, preveni, detecta pregătirea și răspunderea la riscurile pandemice și epidemice la nivel mondial”, a anunțat OMS.

„Una dintre lecțiile Covid-19 este că lumea are nevoie de un salt semnificativ în analiza datelor pentru a ajuta liderii să ia decizii informate în materie de sănătate publică”, a afirmat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că noul centru OMS „va fi o platformă globală pentru prevenirea pandemiei, reunind diferite instituții guvernamentale, academice și din sectorul privat.” Sursele de finanțare sunt acoperite, pentru început de Germania.

Adevărul despre originea pandemiei

Originea pandemiei rămâne neclară. De aceea, jurnaliștii prezenți la conferința de presă au vrut să afle dacă OMS va putea garanta că datele vor fi împărtășite în mod deschis cu centrul. Mai ales în condițiile speculațiilor cu privire la izbucnirea inițială a Covid-19 și modul în care China a încercat să țină ascunse primele infectări.

La începutul acestui an, experți globali ai OMS și o echipă de oficiali chinezi au investigat sursa virusului, dar nu au ajuns la nicio concluzie concretă. OMS a susținut că, „cel mai probabil”, virusul ar fi provenit de la animale și a respins teoria conform căreia virusul s-ar fi scurs dintr-un laborator din Wuhan. Echipa a propus cercetări suplimentare în fiecare domeniu.