Potrivit OMS, misiunea nu are drept scop găsirea vinovaților responsabili de începerea pandemiei. Se dorește aflarea răspunsurilor științifice pentru a înțelege originea pandemiei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunțat luni că misiunea sa care va investiga originile pandemiei de COVID-19, aşteptată să sosească în China în această săptămână, relatează AFP.

OMS nu caută vinovați

„Este vorba despre a înţelege originile pandemiei, nu de a găsi un responsabil. Este vorba despre găsirea răspunsurilor ştiinţifice la confruntarea dintre om şi animal. Căutăm răspunsuri, nu vinovaţi sau acuzaţi. Este o necesitate absolută.”, a spus directorul OMS pentru situaţii de urgenţă sanitară, Michael Ryan.

Luni, Beijingul a anunţat că echipa de anchetă a OMS însărcinată să analizeze originea noului coronavirus va ajunge în cele din urmă în China săptămâna aceasta, la un an după semnalarea primului deces în această ţară. „Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm îndeaproape cu omologii noştri chinezi în cadrul acestei misiuni critice de identificare a sursei virusului şi a căii sale de pătrundere la populaţia umană”, a scris pe Twitter directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Misiunea va începe joi

Echipa de experţi ai OMS, însărcinată cu anchetarea originii coronavirusului şi aşteptată în China săptămâna trecută, îşi va începe în sfârşit misiunea joi. Așa a anunţat luni Ministerul Sănătăţii chinez. Vizita celor zece experţi ai OMS este extrem de sensibilă pentru regimul chinez. Acesta este dornic să evite orice responsabilitate pentru pandemia de COVID-19 care a făcut peste 1.9 milioane de morţi în întreaga lume, în timp ce boala este practic eradicată în China.

Într-o declaraţie, ministerul chinez al sănătăţii a anunţat că vizita experţilor va debuta joi. Așadar, la o săptămână după amânarea deplasării, prevăzută să înceapă miercurea trecută. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus s-a declarat „foarte dezamăgit” de această amânare.

Misiunea este alcătuită din zece oameni de ştiinţă (Danemarca, Marea Britanie, Olanda, Australia, Rusia, Vietnam, Germania, Statele Unite, Qatar şi Japonia), Aceștia sunt recunoscuţi în diferitele lor domenii de expertiză. Ei urmează să se deplaseze în Wuhan, primul oraş din lume în care s-a instituit carantina pe 23 ianuarie 2020.