"În timp ce toate regiunile lumii sunt afectate, locuitorii din oraşele cu venituri mici sunt cei care suferă cel mai mult consecinţele", se îngrijorează OMS, cu sediul la Geneva.

Potrivit acestui studiu, 98% dintre oraşele cu peste 100.000 de locuitori din ţările cu venituri mici şi mijlocii nu respectă liniile directoare ale OMS cu privire la calitatea aerului. În ţările cu venituri mari, acest procent este de 56%.

Poluarea aerului cauzată de concentraţiile ridicate de particule materiale de tip PM10 ŞI PM2,5, inclusiv poluanţi precum sulfaţii, nitraţii şi negrul de fum, constituie principalul risc de sănătate reprezentat de mediu.

Acestea cresc riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă, cancer pulmonar şi boli respiratorii acute, în special astm, şi cauzează peste trei milioane de decese premature în fiecare an la nivel mondial, a subliniat OMS.

"Atunci când aerul poluat învăluie oraşele noastre, populaţiile urbane cele mai vulnerabile – cei mai tineri, cei mai vârstnici şi cei mai săraci – sunt cele mai afectate", a remarcat dr. Flavia Bustreo, director general adjunct al OMS responsabil al departamentului pentru sănătatea familiei.

Potrivit experţilor, care au comparat nivelurile particulelor fine în 795 de oraşe din 67 de ţări, nivelurile globale de poluare a aerului în zonele urbane au crescut cu 8 la sută între 2008 şi 2013.

Cele mai ridicate niveluri de poluare a aerului au fost observate în ţările cu venituri mici şi mijlocii ale Mediteranei de Est şi Asiei de Sud-Est, unde nivelurile medii anuale sunt de multe ori de cinci până la zece ori superioare limitelor stabilite de OMS. Ţările cu venituri mici din regiunea Pacificului de Vest le urmează îndeaproape.

Potrivit datelor OMS, oraşele Riad, din Arabia Saudită, Delhi – India, Cairo – Egipt şi Beijing – China se numără printre cele în care aerul este cel mai încărcat cu particule MP10.

În Europa, nivelurile de concentraţii de particulele materiale din cele două tipuri sunt practic aceleaşi la Londra şi Geneva şi uşor mai ridicate la Paris şi Roma, notează OMS.

Majoritatea surselor de poluare a aerului din mediul urban nu provin de la persoane fizice, potrivit agenţiei ONU, care recomandă limitarea emisiilor coşurilor de fum industriale, creşterea gradului de utilizare a energiei din surse regenerabile şi încurajarea transportului în comun rapid şi a reţelelor de piste pentru biciclete.AGERPRES