Turcinov a făcut o declaraţie în acest sens luni, într-o conferinţă de presă comună cu Loreta Grau?iniene, preşedintele parlamentului Lituaniei, aflată într-o vizită la Kiev cu ocazia Adunării Interparlamentare a forurilor legislative din Ucraina, Lituania şi Polonia. 

În contextul eforturilor de reglementare politică a conflictului din Donbas, ţările europene ar trebui să înţeleagă că 'Rusia nu este o terţă parte, ci agresorul', a subliniat oficialul ucrainean. 'Armele lor (ale ruşilor) sunt utilizate (…) în estul ţării, soldaţii lor ucid ucraineni, ei au declanşat războiul', a spus Turcinov, citat de Unian. 

'Rusia deschide zilnic focul asupra poziţiilor ucrainene, testând în acelaşi timp arme noi şi metode noi de luptă, ignorând complet poziţiile de bază ale acordurilor de la Minsk', a insistat Turcinov, avertizând că 'tendinţele periculoase' care au început în luna martie ar putea 'degenera în acţiuni militare de anvergură'.

'Trebuie să ne pregătim pentru un răspuns adecvat la acţiunile Rusiei. Sperăm că partenerii noştri strategici nu se vor limita doar să observe escaladarea situaţiei', a declarat el, menţionând că autorităţile de la Kiev speră ca Occidentul să livreze arme Ucrainei, pentru că singurul lucru capabil să descurajeze Rusia este o armată ucraineană puternică, de aceea 'este extrem de important pentru Ucraina să primească asistenţă militară din Occident'. 

Turcinov şi Grau?iniene au fost de acord că, 'atât timp cât Rusia continuă acţiunile agresive şi ocupă o parte a teritoriului ucrainean, în special Crimeea, sancţiunile trebuie înăsprite, nu ridicate'. 

Forţele ruse pregătesc o ofensivă pentru a crea un coridor terestru în Crimeea, a declarat luni secretarul adjunct al SNBO, Mihail Koval, în cadrul reuniunii Adunării Interparlamentare a Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), a Seimului Lituaniei şi a Parlamentului (Seimul şi Senatul) Poloniei, desfăşurată în aceeaşi zi la Kiev, potrivit Unian. 

Rusia dispune la ora actuală de 24.000 de militari pe teritoriul Crimeii (anexate), declarase tot luni purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii al Ministerului Apărării ucrainean, Vladimir Skibiţki, citat de agenţia baltică Delfi. Potrivit acestuia, în peninsulă se află 613 tancuri şi blindate, 162 dispozitive de artilerie, aproximativ 100 de avioane de luptă, 56 de elicoptere, 16 sisteme de rachete de coastă, precum şi 30 de nave de război de suprafaţă şi patru submarine, potrivit Delfi.