"Noi nu suntem îngrijoraţi de impactul asupra stabilităţii strategice în urma mobilizării a 68 de interceptori în cadrul sistemului ABM de la Moscova", a declarat subsecretarul de Stat american pentru Controlul armamentului şi securitate internaţională citat într-un comunicat postat pe un site al Departamentului de Stat.

Gottemoeller a precizat că este vorba despre "24 de interceptori în plus faţă de numărul celor pe care Statele Unite intenţionează să-i mobilizeze", referindu-se la cei 30 de interceptori americani mobilizaţi în Alaska şi la alţi 14 pe care intenţionează să-i mobilizeze.

"La fel ca Statele Unite, Rusia îşi modernizează radarele şi interceptorii în cadrul sistemului" rus antirachetă, iar acest lucru "nu a provocat înregijorări în Statele Unite cu privire la stabilitatea strategică", a continuat ea.

Radare şi interceptori urmează să fie instalate, în cadrul unui sistem de apărare antirachetă NATO, în state membre ale Alianţei Nord-Atlantice ca Romania, Turcia, Spania şi Polonia. Acest scut, care urmează să fie susţinut cu sisteme de tip AEGIS instalate la bordul unor nave, este denunţat de Rusia ca fiind îndreptat împotriva sa.

Gottemoeller a făcut aceste declaraţii la o conferinţă pe teme de securitate susţinută la Bucureşti, în care a reiterat poziţia administraţiei Obama faţă de apărarea antirachetă a Statelor Unite, aliaţilor şi partenerilor Washingtonului, în pofida criticilor din partea Rusiei, într-un discurs în care ţinut să sublinieze "pe baza logicii, matematicii şi fizicii" că evoluţiile în acest domeniu reprezintă "un beneficiu şi nu o ameninţare".

Nici prezentarea unor date cu privire la numărul de focoase şi vectori şi nici o eventuală nouă reducere în cadrul Tratatului START nu au schimbat poziţia Moscovei, care insistă că sistemul este îndreptat împotriva sa, a mai argumentat Gottemoeller.

În schimb, Washingtonul este foarte îngrijorat de "invazia Rusiei în Ucraina" şi încălcarea Tratatului privind forţele nucleare cu rază intermediară INF, a declarat subsecretarul de Stat american, adăugând că Statele Unite colaborează cu partenerii din NATO în privinţa "schimbărilor provocate securităţii europene prin invazia Ucrainei" şi îndemnând Rusia să revină la respectarea Tratatului INF.