La inaugurarea hotelului, in mai 1971, autoritatile din turism din acea vreme si-au calcat pe inima cand au decis sa preia ceva de la capitalistii occidentali. Dar pana la urma au decis ca numele hotelului-emblema pentru Bucuresti sa devina Intercontinental, printr-o franciza semnata cu unul dintre “greii” mondiali. “Hotelul a fost construit de o firma romaneasca, Trustul Carpati, iar banii au venit dintr-un credit extern, incheiat pe zece ani. Creditul s-a platit in trei ani si jumatate, atat de bine a mers hotelul”, spune Mihai Rajnita, secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania. Pana in 1990, hotelul a ramas singurul din tara pe a carui sigla figura numele unui lant international. Anii au trecut, noi nume mari si-au facut loc in Romania, si Intercontinentalul a intrat intr-un con de umbra.

“Fiecare deschidere a unui hotel a fost pentru noi un upercut. Am resimtit din plin deschiderea lui Marriott, ei au dat camere cu 49 de euro, cu 69 de euro… La fel se va resimti si deschiderea hotelului Novotel de pe Calea Victoriei”, spune Viorel Paunescu, presedintele consiliului de administratie al Companiei Hoteliere Intercontinental Romania SA (CHIR). In ultimii cinci ani, hotelul a inregistrat pierderi succesive si a functionat doar cu 187 de camere din totalul de 423, restul aflandu-se intr-un indelungat proces de renovare si modernizare. Intercontinentalul este cel mai mare hotel de cinci stele din Bucuresti, ca numar de camere, urmat de Marriott si Howard Johnson.
Dar iata ca Interul reintra in centrul atentiei. Mai multe surse din piata vad ca foarte probabila vanzarea sa in acest an, la finele caruia expira franciza Intercontinental. “Anul acesta, ar fi momentul oportun pentru vanzarea hotelului, pentru ca actionarii au o proprietate francizata, cu un nume sonor, iar cumparatorii pot pastra acest nume sau pot semna cu un alt lant hotelier anul viitor”, explica Paul Marasoiu, presedintele companiei de consultanta hoteliera Peacock Hotels.

Viorel Paunescu e insa destul de evaziv cu privire la tranzactie.

“Avem oferte, vin investitori care au auzit ca se vinde”, afirma acesta. El adauga ca de cumpararea hotelului sunt interesate companii hoteliere din Franta, Irlanda sau Arabia Saudita, dar si investitori financiari, cum ar fi Epic Vienna (European Privatization and Investment Corporation). Paunescu, a carui familie detine pachetul majoritar la CHIR, spune ca nu intra in discutie vanzarea hotelului pe o suma “sub 100 de milioane de dolari”.

Acesta a investit in renovarea hotelului circa 30 de milioane de dolari. In aceasta luna, hotelul va da in folosinta alte 110 camere modernizate. “In opinia mea, Intercontinentalul, – daca functioneaza la capacitate maxima, cu un grad de ocupare de 65-70% –, depaseste valoarea de 130 – 140 de milioane de dolari”, sustine omul de afaceri. El adauga ca un pret bun pentru un hotel de cinci stele in Europa de Est este intre 175.000 si 225.000 de dolari pe camera. Va “merge” tranzactia daca ofera cineva 200 de milioane de dolari pe hotel? “Poate merge si daca ofera 150 de milioane”, adauga omul de afaceri, care dezvaluie ca are nevoie de bani pentru finantarea altui proiect.
“Noi am face acest lucru (vanzarea – n.r.), poate, pentru ca avem acel teren langa Lido (al doilea hotel din Bucuresti al fratilor Paunescu, n.r.), unde vrem sa construim un alt hotel de cinci stele si un centru de conferinte”, spune Paunescu.

Pentru Intercontinental, el mai are in plan, pentru acest an, investitii de peste 10 milioane de dolari, pentru renovarea ultimelor patru etaje si pentru a inaugura peste 1.000 de locuri in sali de conferinte. De unde vor veni acesti bani? “Din anul 1999 si pana acum, toate investitiile s-au facut din incasarile pe care le-a produs acest hotel. De aceea am avut si acele pierderi”, argumenteaza Viorel Paunescu.

De ce vin investitori si bat la portile Interului, care abia de anul acesta va intra pe profit, cand pe piata exista si alte hoteluri de cinci stele? Pentru ca in industria hoteliera exista o vorba. “Sunt trei lucruri importante la un hotel: amplasamentul, amplasamentul si amplasamentul”.

Intercontinental In cifre:

• Hotelul a fost inaugurat in mai 1971

• Compania Hoteliera Intercontinental Romania SA (CHIR) este proprietarul hotelurilor Intercontinental si Lido din Bucuresti

• Actionarii CHIR sunt RHIC Holding (Luxemburg) – 79,124%, Lido SA – 11,893% si alti actionari (fizici si juridici) – 38,983%

• Cifra de afaceri a Intercontinental s-a ridicat anul trecut la 9,5 milioane de euro, iar pierderile au fost de 1,1 milioane de euro

• Hotelul are 423 de camere, dar pana la sfarsitul anului trecut, a functionat cu 187 de camere
• Ca numar de camere, Intercontinental este cel mai mare hotel de cinci stele din Bucuresti, urmat de Marriott (402 camere), Howard Johnson (285), Hilton (272) si Crowne Plaza (164)

Sursa: ONRC, MF, CHIR, Peacock Hotels