Obama şi colaboratorii săi vor trebui să decidă în zilele următoare asupra ajutorului de 1,5 miliarde de dolari pe care îl acordă anual Egiptului, cea mai mare parte a acestuia fiind de natură militară, dar şi asupra modului în care SUA pot susţine democraţia arabilor.

Dacă SUA declară oficial că Mohamed Morsi a fost înlăturat printr-o lovitură de stat, atunci în virtutea legislaţiei americane, ajutorul ar putea fi sistat, mesaj ce ar slăbi însă instituţia militară a Egiptului, una dintre cele mai stabile din această ţară şi ale cărei relaţii cu Washingtonul datează de multă vreme, încă de dinaintea acordului de pace dintre Israel şi Egipt, semnat în anul 1979.

Obama trebuie să includă în calculele sale şi sprijinul masiv al populaţiei egiptene pentru plecarea lui Morsi, dar şi faptul că armata a anunţat o foaie de parcurs pentru revenirea la un guvern civil şi care a fost agreată de liderii religioşi egipteni. Însă nu poate să ignore că fostul preşedinte egiptean şi Frăţia Musulmană din care provine beneficiază la rândul lor de sprijinul unei părţi a populaţiei.

Pentru moment, după ce s-a întâlnit cu consilierii săi, Obama a s-a declarat public ‘profund îngrijorat’ de acţiunile armatei. A evitat să vorbească despre o lovitură de stat sau despre o posibilă revenire a lui Morsi la putere, lăsând astfel impresia că acceptă decizia prin care armata a pus capăt crizei politice, în condiţiile în care fostul preşedinte pierduse controlul asupra ţării.

Şeful Statului Major al armatei americane, generalul Martin Dempsey, a avertizat liderii militari egipteni asupra posibilelor consecinţe dacă acţiunea lor va fi percepută drept o lovitură de stat. ‘Este ţara lor şi vor găsi soluţia, dar dacă gestionează prost situaţia, vor exista consecinţe’, a spus el postului CNN.

Şi congresmenii americani consideră binevenită înlăturarea preşedintelui egiptean, dar cer o tranziţie rapidă către o conducere democratică. În plus, republicanii din Congres s-a arătat de mult timp sceptici asupra viabilităţii guvernului islamist al lui Morsi, aşa că nu se întrevede vreo opoziţie din partea lor faţă de un sprijin al lui Obama pentru noua administraţie de la Cairo.

SURSA: Agerpres