Experții se tem că una dintre variantele de SARS-CoV-2 ar putea într-o zi să fie complet rezistentă la vaccinurile care sunt dezvoltate în mod special împotriva tulpinii virusului descoperit în 2019.

Mobilizare mondială pentru un vaccin universal

Joi, cercetătorii au solicitat o mobilizare mondială pentru dezvoltarea unui vaccin universal împotriva coronavirusurilor, care să rămână eficient atât împotriva variantelor viitoare, cât și împotriva următoarelor virusuri ale aceleiași familii care ar putea declanșa noi pandemii.

„Crearea unor instrumente pentru prevenirea următoarei pandemii de coronavirus este la îndemâna noastră și ar trebui considerată o prioritate globală pentru sănătate”, au scris epidemiologii Wayne Koff și Seth Berkley într-un editorial publicat de revista „Science”. Ambii se află în fruntea unor organizații care promovează vaccinurile, potrivit Le Soir.

Coronavirusurile sunt o mare familie de viruși, iar cel care provoacă boala COVID-19 se numește SARS-CoV-2. Au apărut treptat variante ale acestuia, iar experții se tem că una dintre ele ar putea fi într-o zi complet rezistentă la vaccinurile dezvoltate în mod special împotriva tulpinii virusului descoperit în 2019. Varianta sud-africană a arătat deja că ar putea reduce din eficiența unor vaccinuri.

Există „mii” de tipuri de coronavirusuri care ar putea ajunge să infecteze oamenii

Anterior, în 2002, un coronavirus declanșase o epidemie care a fost stopată rapid, provocând o boală numită SARS (sindrom respirator acut sever). Apoi, în 2012, în Arabia Saudită a apărut un alt coronavirus, MERS-CoV (pentru coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu).

Există „mii” de astfel de viruși „capabili să infecteze un număr mare de animale”, de la care ar putea ajunge la oameni, explică cei doi experți.

„Există o posibilitate crescândă ca alte coronavirusuri să sară de la o specie la alta”, adaugă ei. În special: acapararea de noi teritorii de către o populație în creștere, care poate provoca contactul cu anumite animale „anterior izolate” și dezvoltarea călătoriilor internaționale, care face posibilă răspândirea rapidă a unei boli la scară globală.

Și dacă vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 au fost dezvoltate foarte repede, asta nu înseamnă că acelaşi lucru va fi posibil pentru următoarele epidemii, susțin ei.

Împingerea cercetării în direcția anticipării evoluţiei virusului

Dar progresele făcute recent ar putea face posibilă anticiparea, deoarece acestea au „potențialul de a accelera foarte mult identificarea antigenelor țintă împărtășite de coronavirusuri”, adică a trăsăturilor comune care pot fi utilizate pentru a dezvolta o apărare în faţa lor.

Împingerea cercetării în această direcție „trebuie să fie un efort global”, pledează ei.

Un efort care s-ar dovedi profitabil: costul pandemiei actuale (între 8.000 și 16.000 miliarde de dolari potrivit lor), este „de aproximativ 500 de ori” mai mare decât sumele care ar trebui angajate pentru dezvoltarea acestui vaccin.

Săptămâna trecută, alți doi cercetători au pledat, de asemenea, pentru dezvoltarea unui astfel de vaccin într-o altă revistă științifică de prestigiu, „Nature”.