Un studiu al Universității din Edinburgh arată că peste 50 de milioane de tone de fructe și legume crescute în Europa sunt aruncate în fiecare an., informează BBC. Studiul, publicat în Journal of Cleaner Production, a examinat pierderile alimentare din spațiul european și câtă mâncare este aruncată în fiecare an înainte să ajungă la vânzare. 
Cercetarea consideră că pierderile sunt cauzate de regulile guvernamentale stricte, de standardele înalte impuse de supermarketuri, dar și de așteptările clienților privind modul în care trebuie să arate produsele. Astfel, ei au ajuns și la concluzia că fermierii care au contracte cu supermarketurile cresc, de obicei, mai multe fructe și legume decât sunt obligați să furnizeze, pentru a face loc și acestei cote de produse ce este considerată improprie vânzării.
Cercetătorii au sugerat că o mai bună conștientizare a consumatorilor și o mișcare durabilă pentru cumpărături ar putea încuraja vânzarea de legume mai urâte.

Stephen Porter, de la Universitatea din Edinburgh, școala de studii geo-științifice, consideră că "încurajarea oamenilor de a fi mai puțin pretențioși în privința felului în care arată fructele și legumele lor ar putea duce mult la reducerea deșeurilor, reducerea impactului producției alimentare asupra climei și relaxarea alimente lanț alimentar".