Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat, joi, postul România TV cu 10.000 de lei pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale în domeniul informării obiective a publicului, prin prezentarea deformată a unor informaţii despre prezentatorul Cosmin Seleşi şi despre o candidată independentă la Primăria Constanţa.

„Ştirile având ca titluri ‘Infectări în showbizz, vedete care stau cu sufletul la gură; Ultima oră: Încă două vedete confirmate cu coronavirus; Surse: Cosmin Seleşi şi Adriana Trandafir, infectaţi cu coronavirus’ din cadrul emisiunilor ‘Breaking news’ ora 17,00, ‘Ştirile România TV’ ora 18,00 din 18.06.2020 şi, respectiv, ‘Candidat la Primăria Constanţa, acuzat de legături cu MAFIA; Nicoleta Ploscaru, filmată la petrecerea unui temut interlop’ din ediţii din 21.08.2020 ale emisiunii informative ‘Ştirile România Tv’ au fost transmise cu încălcarea dispoziţiilor art. 3 alin (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 şi a prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

”Informația nu era de interes public”

Pentru emisiunea „Ştirile România TV” din 21.08.2020 s-a reţinut şi nerespectarea dispoziţiilor art. 40 alin. (3) din Cod”, informează CNA, într-un comunicat remis joi pentru publicare.

Potrivit reclamaţiilor şi monitorizărilor CNA, în cadrul emisiunilor România TV menţionate Cosmin Seleşi a fost prezentat ca fiind infectat cu COVID-19, trei zile mai târziu fiind furnizată informaţia că testul acestuia a fost negativ.

Radu Herjeu, cel care a propus cuantumul amenzii, a afirmat că informaţia potrivit căreia prezentatorul Antenei 1 este suspect de COVID-19 nu era „de interes public”.

„Trebuia făcut un gest minim – să fie sunat sau să se amâne ştirea până se confirma. Nu înţeleg această apetenţă pentru a da o ştire neverificată. Au fost oameni care poate nu au mai vorbit cu el pentru că aţi dat voi ştirea aia. Genul acesta de inconştienţă de a arunca informaţii neverificate care pot afecta vieţile unor oameni nu îl pot înţelege”, a spus Herjeu.

”Atingere demnităţii şi onoarei”

În reclamaţia candidatei Nicoleta Ploscaru se precizează că postul de televiziune România TV „aduce atingere demnităţii şi onoarei” sale cu scopul de a-i „discredita candidatura”.

„Prin încălcarea legislaţiei audiovizualului, reprezentanţii postului nu m-au contactat pentru a-mi solicita punctul de vedere”, precizează reclamanta.

În aceeaşi şedinţă, ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de Direcţia Control, constatând încălcarea prevederilor art. 74 alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, membrii Consiliului au decis să sancţioneze cu amendă de 30.000 de lei societatea LIDAS PROD SRL pentru localităţile Văcăreni, Peceneaga, Zebil (Tulcea), Ghizdaru, Chiriacu, Stăneşti şi Gostinu (Giurgiu) (art. 74 alin. (3) Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului).

Materialele nu conțineau opinia părților vizate

Potrivit CNA, art. 3 – (2) din Legea audiovizualului prevede că „toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”.

Totodată, în art. 40 (3) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual se stipulează că „orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia.

În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt”, în timp ce art. 64 – (1) din acelaşi document precizează că „în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.