Germania are nevoie anual de până la 400.000 de migranți pentru ca economia țării să rămână competitivă. România, Bulgaria și Croația mai au potențial considerabil de resursă umană, pentru că deja Polonia este epuizată.

În 20 de ani, fiecare a treia persoană din Germania va avea origini străine. În marile centre urbane, migranţii vor atinge chiar 70 la sută. Cercetătorul Herbert Brücker explică pentru DW de unde vor proveni aceştia. El afirmă că în ce priveşte ţările din prima rundă de extindere a UE, cum ar fi Polonia, potenţialul de migraţie s-a cam epuizat. Expertul în migrație crede însă că Bulgaria, România, dar şi Croaţia mai dispun de un potenţial considerabil de migraţie, dar acesta va scădea treptat.

„Începând cu anii 1970, natalitatea a scăzut considerabil în Germania. În acelaşi timp a crescut speranţa de viaţă. Fără imigranţi, până în anul 2060 potenţialul forţei de muncă ar scădea cu 40 la sută. În cazul unui număr de aproximativ 400.000 de imigranţi anual, acest potenţial ar rămâne cât de cât constant. Dar chiar şi aşa să nu uităm că va creşte numărul persoanelor vârstnice. Tot mai mulţi oameni vor fi la pensie. Iar aceste pensii vor trebui finanţate de aceeaşi forţă de muncă”, este de părere expertul.

„În ce priveşte ţările din prima rundă de extindere a UE, cum ar fi Polonia, potenţialul de migraţie s-a cam epuizat. Referitor la ţările din runda a doua, aşadar Bulgaria, România, dar şi Croaţia, mai există un potenţial considerabil de migraţie, dar acesta va scădea treptat,” mai arată Brücker.