O nouă variantă a COVID ridică îngrijorări! Situația sanitară s-a degradat rapid

Numită B.1.617, varianta indiană a COVID-19 a fost detectată anul trecut, în luna octombrie, în vestul Indiei. Deoarece are două mutaţii preocupante la nivelul proteinei Spike, prin care coronavirusul se ataşează celulelor umane, aceasta este considerată drept „dublu mutantă”, conform informațiilor transmise de AFP și preluate de Agerpres

Prima dintre mutaţii, E484Q, este apropiată celei deja observate la variantele sud-africană şi braziliană, respectiv mutaţia E484K, care este suspectată că scade eficacitatea vaccinării şi sporeşte riscul de infectare.

A doua mutaţie, L452R, este de asemenea prezentă la o altă variantă a coronavirusului, cea descoperită în California. Aceasta ar putea antrena o sporire a transmiterii virusului.

Trebuie menționat că este însă prima dată când aceste două mutaţii sunt observate împreună la o variantă a noului coronavirus.

Cercetătorii sunt în alertă

„Mutaţia 484 poate fi parţial responsabilă pentru un eşec imunitar, dar ea singură nu este de ajuns. Trebuie ca ea să se asocieze în final şi altor mutaţii pe care încă nu le vedem la varianta indiană”, a transmis miercuri, 21 aprilie, virusologul Bruno Lina la postul de radio France Inter.

„Cred că într-o săptămână sau două vom avea o estimare mai cantitativă a reacţiei variantei la vaccin”, susține Rakesh Mishra, de la Centrul de biologie celulară şi moleculară din oraşul indian Hyderabad.

Totodată, un alt motiv de nelinişte este că varianta indiană ar putea fi mai contagioasă, deci ar provoca o creştere a numărului infectărilor, tocmai într-o perioadă când numeroase ţări se confruntă cu al doilea sau al treilea val al pandemiei.

Situaţia din India, ţară confruntată cu o explozie a numărului de infectări şi al deceselor după ce reuşise până de curând să diminueze impactul pandemiei, îngrijorează multe ţări.

Sursă foto: Pexels.com