Marcel Ciolacu a răbufnit: Raluca Turcan, un ministru catastrofă

Marcel Ciolacu a scris pe pagina sa de Facebook că „Raluca Turcan nu ratează nicio zi pentru a se face de râs” deoarece „habar nu are nici măcar ce legi a votat”. Conform celor scrise, este vorba despre legea prin care familiile medicilor care au pierdut lupta cu noul corovirus trebuiau să primească o pensie de urmaș egală cu 75% din salariul cadrului medical respectiv.

„Raluca Turcan nu ratează nicio zi pentru a se face de râs! Astăzi ne-a povestit cum va face un proiect care să ofere sprijin pentru familiile medicilor care au decedat de coronavirus.

E clar! Doamna Turcan habar nu are nici măcar ce legi a votat! Da, dna Turcan, acum fix un an, în aprilie, ați votat legea PSD prin care familiile medicilor care au pierdut lupta cu virusul să primească o pensie de urmaș egală cu 75% din salariul cadrului medical respectiv”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Liderul PSD îi cere să plece acasă

Astfel, Ciolacu îi cere să aplice legea „deja votată și promulgată”, după ce a trecut un an în care nu a fost aplicată.

„În loc să vă faceți de râs prin conferințe, mai bine ați aplica legea deja votată și promulgată, dna Turcan! A trecut deja un an de când nu ați aplicat această lege. Un ministru catastrofă! Asta sunteți! Nu știți nici ce votați. Nu știți nici ce vorbiți. Nu înțelegeți nimic. Nu vă pricepeți la nimic. Plecați urgent acasă!

P.S. Și pentru acest motiv, dar și pentru multe altele, vom depune moțiune simplă împotriva ministrului Muncii! Trebuie să plecați acasă! Demisă, dacă nu vă dați seama singură de ce trebuie neapărat să plecați!”, a conchis liderul PSD.

De asemenea, acesta a postat și un link pentru legea respectivă, care poate fi accesat Aici.

Reacția Ralucăi Turcan

„Marele lider PSD se dovedește iute la vorbă și încet la pricepere. Proiectul de care vorbeam azi, referitor la sprijinul medicilor decedați, din păcate, din cauza virusului COVID-19, completează și face aplicabilă legea 56/2020.
Îl aștept la moțiune pe domnul Ciolacu și pe vajnicii săi colegi, să discutăm despre haosul și inechitatea pe care PSD le-a creat în salarizare și pe care pesediștii vor să le acopere cu vorbe.

Țara arde și baba se piaptănă! Observ că prioritatea PSD este să se împăuneze cu legea pentru susținerea medicilor decedați de COVID. Anunțul meu de astăzi reprezintă o ordonanță de urgență pentru cadrele medicale, adică o modificare și o completare a legii nr. 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19.

Proiectul clarifică aspecte referitoare la sursa de finanțare a pensiei de urmaș, a ajutorului suplimentar acordat familiei care a suportat cheltuielile pricinuite de decesul personalului medical care a participat la acțiuni medicale împotriva COVID-19 și a ajutorului lunar acordat părinților, în condițiile în care decedatul era singurul întreținător al părinților săi.

Grabnic la vorbă, dar încet la pricepere, domnul Ciolacu trebuie să știe, că Legea nr. 56/2020, fiind derogatorie atât de la legislația vizând drepturile de asigurări sociale în sistemul public de pensii, cât și de la legislația vizând drepturile de pensie în sistemul pensiilor militare de stat, trebuie modificată pentru a clarifica instituțiile responsabile cu stabilirea și plata drepturilor pecuniare din bugetul de stat prin bugetele instituțiilor plătitoare.

Proiectul guvernului introduce și cadrele militare care au efectuat misiuni de transport persoane cu COVID, personal medical din structurile DSU, din cadrul MAI, precum și unele clarificări referitoare la dreptul la pensia de urmaș care reprezintă 75% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție avut de personalul medical prevăzut la art. 2 alin. (1) la data decesului, de care urmează să beneficieze copiii până la împlinirea vârstei de 16 ani, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, respectiv pe toată durata invalidităţii de orice grad, ivită anterior vârstelor menționate.

Se elimină și confuzia din actuala lege referitoare la faptul că fiecare părinte va beneficia de un ajutor lunar în cuantum de 50% din nivelul pensiei de urmaș, stabilit potrivit legii. Precizarea se referă la faptul că ajutorul stabilit potrivit legii se acordă ambilor părinți și nu un cuantum de 50% pentru fiecare părinte.

Îl rog pe domnul Ciolacu să urmărească explicațiile oferite, încet, iar unde nu pricepe, firește pot veni cu lămuriri.

PS: pentru o doamnă care a condus Primăria Capitalei și care se agită că un document al ministerului Muncii, aflat în lucru în guvern este – cum altfel, decât în lucru, în guvern: nu este situația în care guvernul PSD nu susținea proiectele Primarului General al PSD”, a reacționat Raluca Turcan în urma celor scrise de Marcel Ciolacu.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea