Volumul total al pungilor din plastic pentru transport produse în Europa, în 2008, a fost de 3,4 milioane de tone, ceea ce echivalează cu greutatea a peste două milioane de autoturisme. Conform informării Comisiei Europene, greutatea mică și dimensiunile reduse ale pungilor de plastic fac ca acestea să eludeze adeseori sistemul de gestionare a deșeurilor, ajungând în mediul marin, putând astfel trece sute de ani până când pungile sfârșesc prin a se descompune.
„Durata îndelungată de viață a pungilor de plastic face ca în acest moment să plutească, doar în Marea Mediterană, circa 250 de miliarde de particule de plastic, cu o greutate totală de 500 de tone. Aceste particule pot cauza sufocarea organismelor marine care le ingerează accidental sau le confundă cu hrana. Materialele plastice se descompun în particule minuscule și au un înalt potențial de contaminare a solului și a apelor, întrucât pot conține aditivi, precum poluanții organici persistenți”, se arată în comunicarea Comisiei.

O acțiune la nivel european

Deși unele state membre au intervenit deja în sensul reducerii utilizării pungilor de plastic pentru transport prin măsuri legate de prețuri, prin încheierea de acorduri cu sectorul comerțului cu amănuntul și prin interzicerea anumitor tipuri de pungi, la nivelul UE nu există măsuri specifice. În martie 2011, miniștrii mediului din UE au discutat impactul pe care îl au pungile de plastic pentru transport asupra mediului, iar problemele ridicate de aceștia au arătat că este nevoie de o acțiune eficace din partea UE.

În acest sens, Comisia Europeană a lansat, în cursul lunii mai, o consultare publică prin care solicită tuturor celor interesați opinii despre cele mai bune modalități de a diminua utilizarea pungilor din plastic pentru transportul mărfurilor. Comisia întreabă dacă facturarea și impozitarea lor ar avea efect sau ar fi de preferat alte opțiuni, precum interzicerea la nivelul UE a acestor pungi. De asemenea, sunt solicitate opinii în legătură cu creșterea gradului de vizibilitate a ambalajelor biodegradabile și cu introducerea unor cerințe mai stricte în ceea ce privește biodegradabilitatea acestora. Consultarea are loc pe internet și se desfășoară până în luna august 2011.

„Cu cincizeci de ani în urmă aproape că nu auzise nimeni de pungile de plastic de unică folosință acum le folosim câteva minute, după care ne poluează mediul zeci de ani. Totuși, atitudinile sociale evoluează și există o dorință generalizată de schimbare. De aceea analizăm toate opțiunile, inclusiv interzicerea la nivel european a pungilor din plastic pentru transport. Avem nevoie de punctele de vedere ale cât mai multor oameni cu putință pentru a ne completa analizele științifice și pentru a stimula politica în această chestiune care ne sufocă mediul”, a declarat, în luna mai, comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

O distincție mai clară între produsele biodegradabile

De asemenea, consultarea urmărește să adune puncte de vedere cu privire la adecvarea cerințelor actuale legate de capacitatea de compostare și biodegradabilitate din Directiva UE privind ambalajele. Conform informării CE, directiva nu permite o distincție clară între produsele biodegradabile, care ar trebui să se descompună în condiții naturale, în mediu, și produsele compostabile, care se pot descompune doar în cadrul unor instalații de compostare industriale. Iar atunci când un produs de ambalare este prezentat ca fiind biodegradabil, în condițiile în care acesta nu se va descompune, de fapt, în condiții naturale, poate induce în eroare și contribuie la proliferarea gunoaielor.
În cadrul consultării sunt colectate puncte de vedere privind impactul asupra mediului, precum și impactul social și economic pe care le-ar putea avea măsurile de îmbunătățire a cerințelor de biodegradabilitate pentru produsele de ambalare, inclusiv vizibilitatea ambalajelor biodegradabile la nivelul consumatorilor.

Taxă pentru fondul de mediu

Autoritățile române au introdus, din ianuarie 2009, o ecotaxă pentru comercializarea pungilor de plastic, care e plătită de consumatorul final. Conform Ordinului pentru aprobarea completării Metodologiei de calcul al contribuțiilor și taxelor datorate la Fondul pentru mediu, obligația de a calcula și plăti ecotaxa de 0,2 lei pe bucată revine operatorilor economici persoane juridice române care introduc pe piața națională „pungi cu mânere integrate sau aplicate, de tip sacoșă – banana sau maieu”, cu excepția celor de hârtie, textile sau din materiale biodegradabile, oricare ar fi destinația și modul de comercializare sau distribuire a acestora.

Conform statisticilor Ministerului Mediului din 2009, numărul pungilor de plastic folosite anual în România se ridica la cinci miliarde, ceea ce ar însemna că un român folosește aproape zilnic o pungă, dar nu mai mult de 20 de minute. Oficialii români au argumentat la acea vreme măsura impusă dând exemplul Irlandei, prima țară care a introdus suprataxarea, în 2002. Astfel s-a ajuns la măsura care a determinat, la numai un an de la introducere, o scădere cu 80% a consumului de pungi de plastic, de la 1,2 miliarde de pungi de plastic, la 230 milioane anual, și a dus la economisirea a aproximativ 18 milioane de litri de petrol.

Acest material face parte din colecţia de resurse a primei comunităţi de practică pentru dezvoltare durabilă din România. Comunitatedurabila.ro îşi propune să ofere celor interesaţi un instrument colaborativ de învăţare pentru dezvoltare durabilă şi reuneşte în acest sens experţi şi manageri de proiecte din domenii diverse, cu toţii motivaţi să dezvolte profilul durabil al proiectelor pe care le conduc.
Comunitatea este un rezultat al proiectului „Parteneriat pentru dezvoltare durabila” co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 ”Investeşte în oameni!” iniţiat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu ActiveWatch şi implementat cu sprijinul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.