Profesorul Jean-Jacques Muyembe Tamfum, cel care a ajutat la descoperirea virusului Ebola în 1976 avertizează că noi virusuri mortale ar putea lovi omenirea în curând.

Potrivit Daily Mail, acesta este de părere că omenirea se va putea confrunta cu un număr necunoscut de noi virusuri, pe lângă această pandemie.

El a spus că noile virusuri ar putea fi fatale, avându-și originile în pădurile tropicale din Africa.

„Suntem acum într-o lume în care vor apărea noi agenți patogeni și asta constituie o amenințare pentru umanitate”, a mai spus acesta.

Va fi mai rău decât COVID-19 

În același timp, profesorul susține că viitoarele pandemii ar putea fi mai rele decât Covid-19.

Veștile medicului vine după ce în Ingende, Republica Democrată Congo, un pacient, care și-a păstrat anonimatul, prezenta simptome timpurii ale febrei hemoragice. Pacientul a făcut un test Ebola, dar medicii se tem că este pacientul zero al „bolii X”.

Totodată, acest nou agent patogen s-ar putea răspândi la fel de repede precum noul coronavirus, dar ar avea o rată a mortalității între 50 și 90%.

„Boala X” este ipotetică în prezent, dar oamenii de știință se tem că ar putea duce la distrugere în întreaga lume, potrivit OMS.

În acest context, profesorul Muyembe a prelevat primele probe de sânge de la victimele unei boli misterioase, numită ulterior Ebola, când era un tânăr cercetător.

De menționat este faptul că boala a provocat hemoragii și a ucis aproximativ 88% dintre pacienți și 80% din personalul care lucra la spitalul de misiune Yambuku când a fost descoperită prima dată.

Noi boli ar putea apărea

Fiolele de sânge au fost trimise în Belgia și SUA, unde oamenii de știință au găsit un virus în formă de vierme.

În același timp, profesorul a avertizat cu privire la multe alte boli zoonotice, cu transmitere de la animal la om, care ar putea apărea. Printre bolile zoonotice se numără febra galbenă, diferite forme de gripă, rabie și boala Lyme.

De asemenea, experții spun că numărul tot mai mare de astfel de virusuri este în mare parte rezultatul distrugerii habitatelor animalelor și comerțului cu animale sălbatice.

Animalele vii din așa-numitele piețe „umede” reprezintă o amenințare mai mare, iar „Boala X” poate trăi în interiorul oricăruia dintre animalele de acolo.

Sursă foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu