O stire a explodat saptamana trecuta in presa noastra: un grup de infractori ar fi pacalit bancile romanesti cu vreo 300 de milioane de euro. Informatia era prezentata fara nici o urma de precautie, ca o informatie certa, ca si cum cel care a scris stirea i-a vazut pe infractori carand camionul cu bani. Ziaristi adevarati, fara urme de indoiala! Era difuzata chiar inaintea stirii despre bombardamentele israeliene din Liban. Batuti in cap si rau intentionati sa fie bancherii romani si tot nu s-ar fi putut fura o asemenea suma. Televiziuni de stiri sau de business isi intrerupeau programele pentru a anunta o astfel de informatie. Pentru cei care nu au o imagine asupra acestei sume, sa spunem ca ea reprezinta cam jumatate din profitul tuturor bancilor din Romania. Daca aceasta stire se dovedea reala sau daca televiziunile care o prezentau ar fi avut credibilitate, ar fi trebuit ca depunatorii sa ia cu asalt bancile pentru a-si retrage banii. In orice caz, informatia putea sa zguduie sistemul bancar din Romania.

Cine isi asuma responsabilitatea acum pentru o astfel de stire? Daca ea a plecat in aceasta forma de la procurori, atunci ei ar trebui cunoscuti si inlaturati din sistem. si pentru incompetenta, dar si pentru ca sunt un pericol public. Daca stirea a fost fabricata de un organ de presa, atunci asociatiile profesionale ar trebui sa se pronunte. In Statele Unite si, probabil, in orice alta tara civilizata, difuzarea unei minciuni de o asemenea amploare s-ar fi lasat cu sute de procese. Curios este ca, dupa ce un oficial al Bancii Nationale a declarat ca NICIO banca din Romania nu a oferit credite grupului de infractori, s-a asternut o tacere prea putin vinovata. Nimeni nu si-a cerut scuze ca a difuzat o minciuna, nimeni nu a fost interesat sa afle cine a vrut sa intoxice cu o astfel de stire.


Tentative de a insela bancile au existat si vor exista mereu. Unii infractori chiar reusesc. Dar de aici si pana la a da crezare, daca e doar naivitate, ca un sarb si vreo doi politisti si sereisti raspopiti ar putea sa obtina, pe baza unor hartii false, credite de sute de milioane de euro, cand bancile se sindicalizeaza in cazul unor credite de zece ori mai mici, e cale lunga. Daca e vorba doar de nepriceperea unor ziaristi, atunci e trist; daca e lipsa de profesionalism a anchetatorilor, atunci e grav. Dar daca e o incercare de manipulare, atunci ar trebui ca serviciile de informatii si DNA sa investigheze cazul.

“Daca o astfel de stire a plecat in aceasta forma de la procurori, atunci ei ar trebui cunoscuti si inlaturati din sistem.”