Potrivit The Guardian, criza Evergrande, a doua mare companie de imobiliare a Chinei, reprezintă cel mai important test de până acum al eforturilor preşedintelui chinez Xi Jinping de a reforma giganţii copleşiţi de datorii ai economiei chineze.

În același timp, sursa citată mai precizează că această criză ar putea fi totodată și un test cu care sistemul financiar al Chinei s-a confruntat de mulţi ani.

Amintim faptul că mai mulți protestatari nemulţumiţi au luat cu asalt sediul dezvoltatorului imobiliar aflat în dificultate în ultimele săptămâni, iar unii analişti au descris criza Evergrande drept „momentul Lehman Brothers al Chinei“.

Pe de altă parte, în acest caz este vorba despre un constructor de locuinţe care brusc nu mai poate să își plătească datoriile de 300 miliarde de dolari. Deși problemele gigantului se intensifică, sectorul imobiliar din China resimte și el o presiune fără precedent.

Potrivit datelor publicate pe luna august, vânzările de locuinţe la nivel naţional au scăzut cu 19,7% în valoare anual, cel mai puternic declin dn aprilie 2020. În același timp, creşterea preţurilor locuinţelor a încetinit de asemenea.

Amintim faptul că în 2013, la puțin timp după ce a preluat puterea, preşedintele Xi a anunţat că China trebuie să se reorienteze către urmărirea unei creşteri reale a PIB-ului. Acela a fost momentul în care au fost introduse o serie de reglementări pentru diverse sectoare ale economiei chineze, cum ar fi cele „trei linii roşii“ pentru anumiţi dezvoltatori în 2020 ce limitau dramatic capacitatea acestora de a se împrumuta.

Ce spun experții despre economia Chinei

Experții au și ei o părere în acest sens. Aceștia susțin că atunci au început adevăratele probleme pentru Evergren. De asemenea, anumiți analiști spun că modul în care Xi gestionează criza Evergrande va reprezenta „cel mai serios test“ al determinării sale de a duce mai departe reformele.

Investitorii sunt și ei nemulțumiți, în contextul în care piața imobiliară din China cunoaște un declin fără precedent, iar acest lucru a sporit presiunea pe autorităţile chineze, notează Bloomberg.

Și giganții imobiliari din Hong Kong sunt puși în fața unei situații dificile. Sursa citată arată că aceștia au înregistrat cele mai dramatice vânzări de acţiuni din peste un an, iar traderii au ajuns la concluzia că China îşi va extinde campania către hubul financiar.

În același timp, potrivit sursei citate, temerile în creştere privind Evergrande a tras în jos totul, de la acţiuni bancare la acţiunile Ping An Insurance şi obligaţiunile în dolari. Cei de la Societe Generale mai adaugă că deşi strategii chinezi ar putea evita o criză financiară, dificultăţile Evergrande ar putea afecta condiţiile de credit şi economia chineză.

„Repercusiunile posibilei prăbuşiri a Evergrande ar putea contribui la încetinirea Chinei, cu impact asupra creşterii economiei mondiale şi inflaţiei“, se arată într-o notă a băncii.

Totodată, turbulenţele de pe pieţe ar putea spori presiunile asupra liderilor chinezi în sensul frânării înăspririi politicii, sau cel puţin a luării de măsuri pentru limitarea daunelor. De cealaltă parte, analitştii Goldman Sachs vor măsuri în acest sens.

Aceștia au făcut apel la autorităţi să transmită un „mesaj mai clar“ privitor la astfel de măsuri. Totodată, economiştii Societe General cred că există o probabilitate de 30% pentru o „aterizare dură“.