Pentru a determina cele mai bine vândute produse ale tuturor timpurilor, 24/7 Wall Street a căutat să identifice produse individuale care au avut cele mai mari vânzări din categoria lor de piaţă. În general, estimarea vânzărilor a fost făcută pe baza cifrelor adunate din piaţă, dar au fost şi cazuri în care o companie a avut un avantaj clar pe piață, iar cifrele estimate reflectă datele din anii anteriori.

Iată lista cu zece simboluri care înregistrează vânzări uriaşe:

1. Cubul Rubik
Categorie: jucării
Unităţi vândute: 350 milioane
Companie: Seven Towns Ltd.

A fost creat în 1974, în Budapesta (Ungaria), de către Ernő Rubik. În 1980, o companie americană producătoare de jucării a cumpărat licenţa şi i-a schimbat numele în Cubul Rubik, transformând puzzle-ul într-o senzaţie la nivel internaţional.

2. iPhone
Categorie: smartphone
Unităţi vândute: 516 milioane
Companie: Apple

Despre Steve Jobs se poate spune şi că a schimbat faţa divertismentului digital o dată cu lansarea Ipod, din noiembrie 2001. Următorul pas: Apple a băgat în magazine primul iPhone în iunie 2007, cu care a cucerit piaţa.  În primele două trimestre ale acestui an, compania a vândut aproape 95 de milioane de iPhone-uri, iar până la finele lui 2014 numărul este aşteptat să depăşească cele 150 de milioane de device-uri  vândute anul trecut.

3. Harry Potter
Categorie: carti
Unităţi vândute: 450 de milioane
Companie: Scholastic (in SUA)

Prima carte din seria Harry Potter – „Harry Potter şi piatra filozofală” -, a fost lansat în anii ’90 de editura Scholastic. Seria a vut un succes răsunător iar încasările au ajuns la 7,7 miliarde de dolari. Ultima carte din serie, "Harry Potter şi Talismanele Morţii", s-a vândut în peste 11 milioane de copii în 24 de ore de la lansare.

4. Michael Jackson – „Thriller”
Categorie: album
Unităţi vândute:  70 milioane
Companie: Epic Records

În 1984, Michael Jackson a lansat albumul "Thriller" (1982), cu care a depășit toate genurile de recorduri. S-a vândut în mai mult de 70 de milioane de exemplare (mai mult decât oricare album de dinaintea sa), a avut un număr record de șapte hituri de Top 10 și a stat un timp record de 37 de săptămâni pe prima poziție a clasamentului. Şi rămâne şi acum cel mai bine vândut album al tuturor timpurilor. În același an, Michael a câstigat opt premii Grammy, un număr nemaiîntâlnit până atunci.

5. Franciza Mario
Categorie: franciză de jocuri
Unităţi vândute: 262 de milioane
Companie: Nintendo

 Popularul „Mario” a debutat in anul 1981 in franciza Donkey Kong. De atunci, instalatorul Italian a fost nelipsit în 115 titluri. Subfranciza Super Mario a fost comercializată în peste 262 de milioane de exemplare. Acesta a rămas cel mai popular joc video al tuturor timpurilor. De asemenea, Angry Birds, franciza pentru mobil, care a creat aplicaţii pentru jocurile pe telefon şi tablete, a înregistrat mai mult de un miliard de descărcări.

6. iPad
Categorie: tabletă
Unităţi vândute: 211 milioane
Companie: Apple

Deşi a pierdut din cota de piaţă în ultimul an, iPad Apple este în continuare cea mai bine vândută tabletă.

Chiar dacă ponderea vânzărilor de tablete iPad a scăzut sub 50% din totalul modelelor livrate de producătorii consacraţi, Apple are în continuare cea mai bine vândută tabletă.  După ce a folosit, timp de trei generaţii, acelaşi design, tabletă iPad de la Apple a fost actualizată, lansarea noilor iPad Air şi iPad Mini cu Retina Display urmând, cel mai probabil, să-i ajute să recupereze ceva cotă de piaţă.  Primul iPad a fost lansat în aprilie 2010, iar până acum s-au vîndut mai bine de 211 mil. de unităţi.

7. Star Wars
Categorie: filme
Unităţi vândute: 4,6 miliarde
Companie: 20th Century Fox

Doar „Pe aripile vântului” a adus mai mulți bani decât marele clasic “Star Wars”, originalul din 1977, care un succes la box-office de peste 2,4 miliarde de dolari. De-atunci, au urmat alte episoade ale francizei celebre, dar încasările au fost mai mici  (ex: primul episod a avut încasări de 675 mil. dolari, următoarele două episoade – peste 400 mil. dolari). În total, seria de şase filme Star Wars, inclusiv ediții speciale și re-versiuni, a avut încasări de 4,6 miliarde dolari (ajustat la inflaţie). Grupul Disney a anunţat că va lansa trei noi filme din seria "Războiul stelelor", după ce a achiziţionat, în octombrie 2012, studiourile LucasFilm deţinute de George Lucas, creatorul acestei francize, pentru suma de 4,05 miliarde de dolari. Cel de-al şaptelea film din serie, intitulat "Star Wars: Episode VII", va fi regizat de J.J. Abrams şi va fi lansat pe marile ecrane în anul 2015.

8. Toyota Corolla
Categorie: autovehicul
Unităţi vândute: 40,6 miliarde
Companie: Toyota

 Toyota Corolla circulă pe piaţă de mai bine de patru decenii; există 11 generaţii ale acestui model. Compania a anunţat că a vândut, anul trecut, 1,2 mil. de maşini , cu 5% mai multe decât în 2012. Toyota a vândut câte un exemplar Corolla odată la fiecare 40 de secunde, conform statisticilor. Actualul model costă 16.800 de dolari.

9. Lipitor
Categorie: farmaceutice
Unităţi vândute: 141 de miliarde
Companie: Pfizer

 Acest medicament ajută la reducerea colesterolului rău (LDL) din sânge. Produs de către compania Warner-Lambert (care între timp a fuzionat cu Pfizer), Lipitor a apărut pe piaţă în 1997. De-atunci, medicamentul a adus companiei Pfizer vânzări de peste 140 de miliarde de dolari, care reprezintă aproximativ 25% din profitul companiei. Totuşi, în 2013 vânzările totale de medicamente Lipitor au scăzut la 2,3 mld. dolari, comparativ cu 9,6 mld. dolari cât s-a vândut în 2011, potrivit Pfizer.

10. PlayStation
Categorie: consolă de jocuri video
Unităţi vândute: 344 de miliarde
Companie: Sony

Prima ediţie a consolei PlayStation a apărut în 1995. Cinci ani mai târziu, a apărut pe piaţă şi PlayStation 2 , care a devenit rapid cea mai populară consolă de jocuri a tuturor timpurilor, cu vânzări de peste 150 de milioane de unităţi. Următorul model, PlayStation 3, lansat în 2006, a avut un succes mai mic. Franciza, ca un tot, rămâne însă de departe cea mai populară din istorie, cu peste 340 de milioane de unităţi vândute.

Sursa: usatoday.com