Fie că este epocă de boom economic, fie de recesiune, un titlu de Master of Business Administration obţinut la o universitate de top te ajută să obţii un job de vis şi un salariu de invidiat, imediat după finalizarea studiilor.

Când a terminat masteratul în administrarea afacerilor de la Harvard Business School, anul trecut, pe Alexandru Popa marile corporaţii internaţionale îl aşteptau cu uşile larg deschise şi cu un salariu de şase cifre în dolari. Pentru tânărul român, care nu împlinise încă 27 de ani şi care avea mai puţin de trei ani de experienţă de muncă, aceasta era răsplata deciziei de a studia la cele mai bune universităţi din lume, în loc să urmeze o facultate în ţară. „Dintotdeauna mi-a plăcut să concurez. Am început cu olimpiade, la şcoală, apoi la facultate. Am câştigat premii, am fost şef de promoţie, întâi la Stanford, apoi la Harvard. Întotdeauna am încercat să fiu printre primii. Aceste lucruri nu ar fi avut însă nici o valoare dacă nu le-aş fi făcut concurând împotriva celor mai buni“, spune Alexandru Popa. În opinia sa, semnul de marcă al unui competitor redutabil este acela de a-şi căuta în primul rând cei mai duri concurenţi cu care să se întreacă. „Eu nu cred că poţi să înveţi decât de la cei mai buni şi mai tari decât tine. De aceea, am ales un MBA la Harvard, pentru a-mi continua traseul, pentru a îi căuta pe cei mai buni şi pentru a învăţa de la ei. Am învăţat enorm şi se pare că nici nu am concurat rău“, adaugă tânărul.

Bonusurile dublează salariul

Imediat după finalizarea masteratului, a început să lucreze în Statele Unite pentru Capital Grup, cea mai mare companie care se ocupă cu managementul investiţiilor la nivel global şi care gestionează peste 1.500 de miliarde de dolari investite în mii de companii din întreaga lume. În domeniile sale de responsabilitate, trebuie să ia în calcul toţi factorii ce influenţează şi vor influenţa profitabilitatea pe termen lung a companiilor pentru care răspunde, ia decizii de investire, dezinvestire, dimensionează capitalul investit şi recomandă managerilor de portofoliu decizii similare. „Ca analist de investiţii, răspund de analiză, concluzii şi recomandări, dar şi de decizia proprie de a investi. Alături de colegii mei, împreună urmărim şi gestionăm cea mai bună alocare şi investire a capitalului acţionarilor noştri. Nivelul de răspundere şi de stres este adeseori sporit, pentru că vorbim de valori mari ale capitalului, capital ce nu îmi aparţine mie, dar pentru care sunt responsabil, iar numărul de zerouri din coadă este mare“, spune Alexandru Popa.

Evident, salariul este pe măsura responsabilităţii şi a rezultatelor. Deşi nu a dorit să ne spună care este nivelul orientativ al remuneraţiei sale, statisticile publicate de Harvard privind salariile absolvenţilor arată că persoanele care intră în domeniul financiar obţin un salariu de bază mediu de 115.000 de dolari pe an, la care se adaugă un bonus de angajare, care este în medie de 40.000 de dolari, şi bonusuri de performanţă. În total, în primul an după MBA, un absolvent mediu de la Harvard, care se angajează în domeniul financiar, câştigă în jur de 200.000 de dolari.

Iar acest nivel nu este afectat de criza de pe pieţele financiare internaţionale. „Într-un moment de incertitudine pe pieţele financiare şi de competiţie globală intensă, absolvirea unui MBA pare să fie o garanţie a succesului pentru tinerii care doresc o promovare în carieră. Anul acesta, pentru prima dată, salariile de bază medii ale absolvenţilor de MBA de la multe universităţi de top au depăşit nivelul de 100.000 de dolari, atât în Statele Unite, cât şi în Europa“, spune Zoia Zaiţeva, Senior Operations Manager al QS World MBA Tour. „Salariile de bază obţinute de către absolvenţii şcolilor de top din SUA au crescut în ultimul an cu 6,3%, ale celor din Marea Britanie, cu 11%, iar cele ale absolvenţilor din Europa Continentală, cu 14%“, adaugă Zoia Zaiţeva.

Din Tg. Mureş în Dubai, via MBA

Conform unui studiu publicat recent de către QS, dintre primele 50 de programe de MBA din lume, ai căror absolvenţi obţin cele mai mari salarii, 19 sunt din SUA, 14 din Anglia şi 17 din restul Europei de Vest. Dar, cu toate că americanii domină în clasament în funcţie de numărul de programe de top, un absolvent din Europa a obţinut în ultimul an un salariu mediu de 109.700 de dolari, în timp ce unul din SUA, numai 102.200 de dolari. Anul acesta este primul în care salariul obţinut de absolvenţii de şcoli europene este mai mare decât cel al absolvenţilor de programe din SUA, iar această situaţie este explicată atât de efectul devalorizării dolarului în raport cu euro, cât şi de o intensificare a competiţiei de pe piaţa forţei de muncă din UE pentru absolvenţii de MBA.

Marius Moldovan este un tânăr de 30 de ani din Târgu-Mureş care urmează un MBA în campusul din Singapore al prestigioasei universităţi franceze INSEAD şi care va finaliza studiile peste două luni. În prezent, îşi caută un loc de muncă în domeniul restructurării şi revitalizării companiilor aflate în dificultate, dar a căror performanţă poate fi îmbunătăţită substanţial. „Având în vedere experienţa pe care am acumulat-o înainte de MBA şi tipul jobului, mă aştept la un salariu cuprins între 120.000 şi 140.000 de dolari pe an. Cel mai probabil este că o să mă angajez în Dubai“, spune Marius Moldovan.

Evident, la salariul de bază se vor adăuga şi diverse bonusuri raportate la performanţă. Dar şi fără acestea, investiţia pe care a făcut-o în MBA va fi foarte profitabilă, pentru că salariul său va fi de peste 12 ori mai mare decât câştigul de 10.000 de dolari pe an pe care îl avea în ţară, înainte să fie admis la INSEAD.

În clasamentul realizat de organizaţia QS, în funcţie de salariul de bază al absolvenţilor, pe locul doi în lume este Universitatea Oxford din Anglia, de al cărei program românii sunt tot mai interesaţi în ultimii ani. Adrian Iordache, un tânăr de 29 de ani, a fost admis anul trecut la această universitate şi va absolvi programul de MBA anul acesta. „Caut un loc de muncă managerial în industria serviciilor financiare, mai exact în managementul de risc, dezvoltarea de afaceri, strategie, dar şi oportunităţi în companii de asigurări sau reasigurări. Îmi doresc să lucrez în firme de tip private equity“, spune Adrian Iordache. Tânărul din Galaţi mărturiseşte că se aşteaptă să obţină un salariu comparabil cu media de la Oxford, care este de peste 125.000 de dolari pe an.

Marile universităţi oferă cele mai bune oportunităţi de angajare

Dar în ce constă valoarea unui MBA de top şi de ce obţin absolvenţii salarii atât de mari? În primul rând, este vorba de pregătirea academică excepţională de care au parte studenţii în aceste universităţi. „Sunt în continuare uluită de calitatea educaţiei de aici. Când am sosit la această şcoală, în urmă cu opt luni, credeam că ştiu câte ceva în domeniul economic; în fond, am absolvit o facultate de profil în ţară şi am fost o studentă conştiincioasă. Acum simt însă că trec din stadiul de «cultură generală» în stadiul de profesionist“, mărturiseşte Corina Tufă-Dragoş, studentă la MBA la University of Chicago.

Alexandru Popa spune că programul de la Harvard are un nivel academic de excepţie şi că în cei doi ani de studiu a parcurs peste 400 de studii de caz, fiecare reprezentând o problemă sau o oportunitate strategică a unei organizaţii. „Pentru fiecare situaţie pe care o discutăm, ajungem la o analiză extrem de aprofundată, detaliată şi orientată spre acţiune. Practic, este ca şi cum aş fi trecut prin aceste 400 de situaţii în viaţa reală. În opinia mea, şi se pare şi a angajatorilor, o astfel de experienţă este probabil echivalentul a cinci, zece sau poate şi mai mulţi ani de activitate practică la cel mai înalt nivel“, spune Alexandru Popa.

Un alt atu al programelor de MBA de top este dat de birourile de consultanţă în carieră care îi ajută pe studenţi să îşi găsească cele mai bune locuri de muncă din lume. Iar cu cât universitatea este mai bine cotată în clasamente, cu atât are resurse mai mari şi consultanţi de o calitate mai bună. „Biroul de carieră aduce sute de companii în campus pentru a recruta studenţi. Încă din primăvara primului an de studii, se organizează interviuri în campus cu aceste firme, iar noi, studenţii, avem două săptămâni în care nu mergem la ore şi în care ne pregătim numai pentru aceste interviuri“, spune Raluca Banea, studentă MBA la prestigioasa şcoală de afaceri Wharton din Statele Unite. Tânăra din Braşov mărturiseşte că la Wharton există şi o platformă online prin care studenţii au acces la statistici salariale, liste de studenţi care au lucrat la diferite companii, interviuri video înregistrate, teste de aptitudine, informaţii foarte detaliate despre cele mai importante firme, dar şi oferte de locuri de muncă de la companii care îşi doresc să angajeze absolvenţi ai acestei şcoli de afaceri. „Eu mi-am găsit un job pentru vara dintre cei doi ani de studiu prin Biroul de carieră. Voi lucra în marketing, la Hershey’s, cea mai renumită companie de ciocolată din Statele Unite“, spune Raluca Banea. „După absolvire, mă interesează o carieră în marketing, de preferinţă în industria de frumuseţe sau în turism. În primul an după finalizarea masteratului, mă aştept la un salariu de aproximativ 100.000 de dolari, plus bonusuri“, adaugă Raluca.

Şi Corina Tufă-Dragoş de la Chicago se aşteaptă la un salariu în jur de 110.000 de dolari după absolvire, ceea ce ar însemna o sumă de peste şapte ori mai mare decât câştigul pe care îl avea anul trecut în ţară la banca la care lucra. „Specializarea mea în momentul absolvirii va fi în finanţe, mai precis în investiţii pe piaţa de capital şi instrumente financiare. Instituţiile către care mă orientez sunt fondurile mutuale de investiţii şi hedge funds“, spune Corina. Deşi se confruntă cu o criză în prezent, domeniul financiar rămâne industria care atrage o mare parte din absolvenţii de MBA, datorită salariilor semnificativ mai mari decât în alte domenii. 

102-13117-3637_moldovan_marius_18.jpg«Un Master în administrarea afacerilor nu îţi găseşte un loc de muncă, dar cu siguranţă îţi dă oportunitatea unui interviu pentru jobul visat.»
Marius Moldovan, student MBA la INSEAD Singapore

Dublu masterand

102-13118-3637_ralucabanea_19.jpgRaluca Banea are 29 de ani şi este din Braşov. În prezent, urmează în paralel două masterate: un MBA la Wharton şi un Master of Arts în Studii internaţionale oferit de Wharton în parteneriat cu Lauder Institute of International Management. A decis să aplice la masteratul dublu pentru a urma un program complet de management în limba spaniolă. În acest mod îşi va creşte şansele de a urma o carieră internaţională şi de a obţine o poziţie de top management.

Mărturiseşte că Biroul de carieră de la Wharton îi ajută foarte mult pe studenţi prin oferirea de consultanţă şi contacte pentru a-şi găsi cele mai bune locuri de muncă din lume. Prestigioasa şcoală de afaceri dispune şi de un program de Leadership Development, unde fiecăruia dintre cei 80 de studenţi dintr-o serie i se oferă un coach pe perioada şcolii şi un mentor pe timpul verii dintre cei doi ani de studiu. Mentorul ocupă o poziţie de top management în industria în care studentul doreşte să intre după absolvirea şcolii.

Topul salariilor

Cel mai mare salariu mediu de bază în primul an după MBA l-au obţinut în acest an absolvenţii şcolii de afaceri IMD din Elveţia (129.000 de dolari pe an). Absolvenţii şcolilor din SUA primesc însă de multe ori bonusuri mai mari decât europenii.

Salarii anuale de bază (USD)
IMD 129.000
Oxford University  125.440
London Business School 124.512
IESE Business School 121.910
Stanford University  117.681
University of Surrey 117.600
EDHEC Business School 116.800
ESMT  116.800
INSEAD 116.508
Harvard Business School 115.665
Sursa: QS

Pe urmele a opt laureaţi ai Premiului Nobel

102-13116-3637_corinatufadragos_18.jpgCorina Tufă-Dragoş are un 28 de ani şi este din Bucureşti. A început MBA la University of Chicago anul trecut, iar înainte să fie admisă în programul de masterat a lucrat patru ani în ţară, la Citibank.

A ales să urmeze un masterat la prestigioasa universitate la care predau opt profesori deţinători ai Premiului Nobel în economie, pentru a avea acces după absolvire la o poziţie de top în domeniul financiar. Spune că mulţi dintre cei mai buni angajatori îşi limitează aria recrutărilor la un număr restrâns de programe de MBA din întreaga lume, iar un masterat obţinut la o şcoală de top îi oferă posibilitatea de a avea acces la multe joburi din lumea financiar-bancară, la care altfel ar fi imposibil de ajuns.

La University of Chicago, biroul de carieră oferă atât servicii generale, cât şi personalizate, în funcţie de necesităţile fiecărei persoane. Direcţiile generale în care sunt ajutaţi studenţii sunt: orientare în carieră, facilitarea contactelor cu angajatorii, facilitarea cercetărilor privind diverse industrii şi oportunităţi, îmbunătăţirea modului în care studenţii se prezintă în faţa angajatorilor.

Mărturiseşte că programul este foarte competitiv, iar studenţii de la Chicago sunt recunoscuţi pentru abilitatea de analiză şi cunoştinţele foarte bune de matematică, apreciate mai ales în industria financiar-bancară.

102-13115-3637_adrianiordache_18.jpg«Mă aştept ca viitorii angajatori şi parteneri de afaceri să recunoască imediat în mine câteva din atributele brandului Oxford»
Adrian Iordache, student MBA la Oxford University

Capital – Editia nr. 18, data 7 mai 2008