O judecătoare federală aprobase deja săptămâna trecută o amendă de 400 de milioane de dolari aplicată acestui grup, proprietar al platformei Deepwater Horizon, îm cadrul procedurii penale.

Transocean a pledat culpabil de infracţiunea prevăzută în legea americană de proprietate asupra apei (Clean Water Act) şi a fost condamnat să plătească 400 de milioane de dolari, fiind acuzat că a interpretat eronat rezultatele alarmante ale unui test realizat chiar înaintea catastrofei din 20 aprilie.

Amenda de un miliard de dolari îi este aplicată ca urmare a scurgerii de petrol în Golful Mexic, a indicat judecătorul Carl Barbier de la tribunalul federal din New Orleans, statul american Louisiana.

British Petroleum, care exploata platforma, şi-a recunoscut şi el culpa pentru mareea neagră şi a acceptat să plătească peste 4,5 miliarde de dolari amendă autorităţilor americane.

Explozia de pe Deepwater Horizon la 20 aprilie 2010 a provocat moartea a 11 angajaţi şi a răspândit sute de milioane de litri de petrol brut în Golful Mexic până când s-a reuşit închiderea puţului după patru luni de eforturi.

Pentru a reglementa amenda, Transocean trebuie să plătească 400 de milioane de dolari în 60 de zile. Societatea elveţiană va trebui apoi să achite alte 400 de milioane de dolari, plus daune de interese, în anul următor. În fine, ultimele 200 de milioane trebuie livrate, cu daune de interese, în termenul a doi ani.
Sursa: Agerpres